Pestovateľom ovocia na Považí zostali len oči pre plač. V sadoch im šarapatili dlhoprstí


Foto: Pestovateľom ovocia na Považí zostali len oči pre plač. V sadoch im šarapatili dlhoprstí Foto: ilustračné foto archív pixabay

Nemilé prekvapenie čakalo na pestovateľov a spracovateľov ovocia z Bielych Karpát. Čo nezničil mráz, dokončili ľudia. V sadoch neďaleko Nového Mesta nad Váhom mali neželanú návštevu. Pri pohľade na to, čo vyviedli dlhoprstí, sa farmárom tlačili slzy do očí.

„Milí priatelia. Pestujeme pre Vás s láskou mnoho druhov ovocia. Nemálo nám toho tento rok zmrzlo a zvyšok sa snažíme v súlade s ekologickým pestovaním ochrániť pred rôznymi neduhmi. Nedarí sa nám však ochrániť naše ovocie pred druhom zvaným človek,“ uverejnili pestovatelia ovocia na svojich stránkach.


„Z marhúľ a sliviek sme tento rok nemali vôbec nič. Zmrzli. Ako asi väčšine pestovateľov. Ani s višňami to nebola úplná sláva. Aspoň na broskyniach sa zachránilo nejaké množstvo plodov a veľmi sme sa tešili, že ich nasledujúci týždeň ponúkneme u nás na stánku,“ pokračovali ovocinári a jedným dychom dodali, že potom, čo sa vybrali do sadu urobiť pár fotiek, aby mohli urobiť upútavku, čakal ich poriadny šok.


Ako ťažko pracujúci farmári upresnili, na asi osemsto stromoch im ostala len nepatrná hŕstka broskýň. „Niekto ich obral. Asi veľmi potreboval,“ oznámili smutnú správu pestovatelia s tým, že sa nechcú sťažovať. „Doba nie je ľahká pre nikoho. Premýšľam, ako sa aj my môžeme chrániť. Aj my sme pracujúci ľudia, a nie ľahko. Je nás tu dokopy len pár, žijeme z toho, čo dopestujeme a predáme. Staráme sa o sady celoročne a plody našej práce zbierame pár mesiacov v roku. Alebo nezbierame,“ smutne skonštatovali.

Šokovaní pestovatelia a spracovatelia ovocia z farmy neďaleko Nového Mesta nad Váhom sa zároveň obrátili na slušných a poctivých ľudí. „Mnoho sadov máme oplotených a nepomáha to. Miznú nám už aj niekoľkoročné stromy. Popri všetkej práci nestihneme oplotiť všetko, čo je ešte neoplotené. Chceli by sme vás ale požiadať o pomoc, nie o nejaké “bonzovanie”, ale aj my sme len ľudia ako vy. Prosím vás, ak uvidíte niekoho zbierať maliny v čase, keď máme zatvorený stánok, zavolajte nám, prosím,“ uzavreli užialení farmári.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu