Mladá Trenčianka Lenka dominuje v thajskom boxe: Môj detský vzor bol Jackie Chan


Foto: Mladá Trenčianka Lenka dominuje v thajskom boxe: Môj detský vzor bol Jackie Chan
Galéria: 6 fotiek
Foto: Súkromný archív Lenky Škundovej

Lenka Škundová je 21-ročná Trenčianka, ktorá sa z nenápadnej študentky za niekoľko rokov vypracovala na profesionálnu zápasníčku v thajskom boxe (Muay Thai). Od začiatku svojej športovej kariéry vyhrala viacero zápasov, napriek tomu, že bola niektorými súpermi ako nováčik podceňovaná. V roku 2019 získala pre Slovensko na Majstrovstvách Sveta IFMA do 23 rokov 3. miesto. Pre zdravotné ťažkosti musela pred istým časom zrušiť prestížne zápasy, v septembri sa však vracia späť do ringu.

V rozhovore s Lenkou sa dozviete, ako sa k netradičnému športu dostala a čo ju pri ňom drží. Zistíte tiež, ako dokáže spojiť osobný život a štúdium na vysokej škole ekonómie a manažmentu s profesionálnou kariérou zápasníčky, a čo na jej nezvyčajný životný štýl hovorí okolie. Lenka okrem toho vyvracia predsudky, ktoré sa k bojovým športom viažu.

Označujú ťa za jeden z najväčších talentov na domácej Muay Thai scéne. Kedy a ako si sa k tomuto športu dostala?

S Muay Thai som začala, keď som mala 15 rokov. Vyrastala som v chlapčenskom prostredí a môj detský vzor bol Jackie Chan, takže ma to vždy ťahalo k bojovým športom.

Ako vnímalo tvoje okolie, že sa zrazu z mladej gymnazistky stala zápasníčka?

Najbližší ma vždy podporovali. Zvládala som trénovať aj popri škole a ostatných povinnostiach, čiže s tým nikto nemal problém.

Čo považuješ za svoj doposiaľ najväčší úspech? Ktorý zápas vnímaš ako najviac vydretý?

Najväčšiu hodnotu pre mňa má tretie miesto z Majstrovstiev Sveta IFMA do 23 rokov, keďže to je vrcholné podujatie, kde sa stretáva špička Muay Thai. Najviac vydretým zápasom bolo asi semifinále Univerzitného pohára FISU, kde som hneď na začiatku prvého kola dostala mínusový bod, lebo som nemala prsný chránič. Ten sme museli potom zháňať po celej hale a skoro ma preto diskvalifikovali. Prvé kolo som ešte aj prehrala, takže som musela ďalšie dve kolá naozaj dominovať, aby ma určili za víťazku zápasu. Súperka bola k tomu ešte aj neskutočne tvrdá a dalo mi to naozaj zabrať.

Pociťuješ pri vstupe do ringu stres? Ako zvládaš, ak zápas nevychádza podľa tvojich predstáv. Podcenila si niekedy súpera?

Našťastie nie som stresák, väčšinou cítim len taký zdravý adrenalín a vždy sa na to teším. Ak aj zápas nejde podľa predstáv, tak sa snažím sústrediť na to, čo mi radí tréner z rohu. Nikdy nikoho nepodceňujem, pretože som sama veľakrát nastupovala do zápasu ako outsider a dokázala som vyhrať, aj keď súperky boli niekoľkonásobne skúsenejšie. 

Čo ťa ženie vytrvať, ak strácaš motiváciu a nenapreduješ tak, ako by si očakávala?

Disciplína a zvyk. Neviem si predstaviť, že by som nešla do gymu na tréning. Sme veľmi dobrá partia a viem, že aj keď mám zlý deň, tak mi tá atmosféra a zábava, ktorú v gyme máme, pomôže. 

Mala si počas svojej kariéry vážne zranenie, ktoré ťa pri prípravách limitovalo alebo pre ktoré si musela zrušiť zápas?


Zranenia sa mi našťastie vyhýbajú. Začiatkom roka som ale prekonala Covid a mononukleózu, o ktorej som nevedela, že ju mám, zrušili sa mi preto asi tri profesionálne zápasy: Majstrovstvá Európy do 23 rokov, Majstrovstvá Sveta do 23 rokov a aj Majstrovstvá Slovenska. Celé sa to tiahlo asi pol roka, veľmi ma to psychicky ničilo. Nemohla som ani poriadne trénovať a uvedomila som si, že ten šport je už súčasťou mňa a neviem bez toho poriadne fungovať.

Množstvo ľudí ťa charakterizuje ako veľký prísľub a obrovský talent či nádej, ako zvládaš tento vytvorený tlak a prehry, ktoré k športu patria? Je potrebné chrániť svoju psychiku aj pri víťazstvách? 

Nevnímam to úplne ako tlak. Je to šport ako každý iný a prehry k tomu proste patria. Aj tí najlepší zápasníci sveta majú ťažké obdobia, kedy sa nedarí. Snažím sa skôr sústrediť na dlhodobý progres, dobrý výkon v zápase a nie na skóre.

Trénuješ šesť dní v týždni. Ako sa ti darí skĺbiť osobný život a štúdium so športom? 

Skôr by som povedala, že nedarí. Štúdium som prispôsobila tréningom, takže študujem externe a osobný život ide často bokom, keďže momentálne sú tréningy a šport pre mňa prioritou.

Ako vyzerá leto Muay Thai zápasníčky, máš priestor na oddych a rekreáciu?

Snažím sa trénovať dvojfázovo, ale určite sa mi darí vyhradiť si viac času na rodinu a kamarátov. Nemám na nich toľko času, koľko by som chcela, ale aj to prináša profi šport.

Kedy ťa čaká najbližší zápas? Aktívne sa naň už pripravuješ? Ktorú fázu prípravy na zápasy neobľubuješ? 

Najbližšie sa predstavím 23. septembra v Trenčíne na turnaji PML 7. Áno, beriem to tak, že už som v príprave. Ako som spomínala, mala som dlhšiu pauzu a nechcem nič podceniť. Najhoršie znášam diétovanie a robenie váhy. Snažím sa s tým pracovať tak, aby to pre mňa nebolo trápenie. Aj toto k tomu športu patrí, takže som sa s tým už nejak zmierila.

Máš v rámci športu nejaký nesplnený sen, vysnívaného súpera či šampionát? 

Určite by som chcela pre Slovensko vybojovať medaily z podujatí IFMA. Konkrétneho súpera nemám, ale chcela by som zápasiť s tými najlepšími.

Prečo by si mladým ľuďom odporučila skúsiť práve tento šport?

Aj keď má veľa ľudí predsudky voči bojovým športom, z vlastnej skúsenosti viem, že je to ten najlepší spôsob, ako sa naučiť disciplíne, zosilnieť fyzicky aj psychicky a odreagovať sa. Keď si nájdete dobrý gym, tak vám, samozrejme, prídu do života aj skvelí ľudia a množstvo zážitkov.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu