VIDEO: Deň Bielych ruží v Handlovej. Od najväčšieho banského nešťastia v Bani Handlová uplynulo 14 rokov


Foto: VIDEO: Deň Bielych ruží v Handlovej.  Od najväčšieho banského nešťastia v Bani Handlová uplynulo 14 rokov
Galéria: 16 fotiek
Foto: Marián Michalko

K výbuchu v Bani Handlová došlo 10.augusta 2009 okolo 09.30 hodiny. Tento deň  je zapísaný v slovenskom kalendári ako pamätný deň - Deň obetí banských nešťastí Slovenskej republiky. Reaguje najmä na banícku tragédiu, ktorá sa v bani Handlová udiala, kedy mohutná explózia uhoľného plynu pripravila o život 9 baníkov a 11 banských záchranárov, ktorí sa snažili spoločnými silami uhasiť požiar.

Tak, ako každý rok, aj tentokrát si v Handlovej  pripomenuli obete najväčšieho banského nešťastia v histórii Slovenska. V rovnakom čase, ako sa stala v bani pred štrnástimi rokmi tragédia, sa mestom rozozvučali zvony a banskí záchranári spolu s baníkmi v tradičných baníckych uniformách položili kytice bielych ruží k Pamätníku baníkov na Ulici 29. augusta. Banícke mesto sa zahalilo do smútku a príbuzní, priatelia a známi obetí so slzami v očiach spomínali na dvadsiatich synov, manželov, otcov, kamarátov, ktorí prišli pri tejto tragédii o život.


Ako uviedlo mesto Handlová na svojich stránkach, Pamätník baníkov na Ulici 29. augusta v Handlovej si ľudia spontánne vybrali v roku 2009 ako miesto piety a spomienky. „Po baníckej tragédií z 10. augusta 2009 sa stal miestom stretnutia a spomienkou na všetkých zosnulých baníkov. Položením bielej ruže vzdávajú ľudia úctu baníkom aj z iných miest, ktorí zahynuli pri výkone svojho povolania v baniach na celom Slovensku,“ ozrejmila samospráva.


Na miestny cintorín prichádzali už od skorých ranných hodín príbuzní obetí. Medzi nimi aj dôchodkyňa Mária. „Bola som práve u dcéry, keď nám zatelefonovali čo sa stalo. Hneď sme nasadli do auta a išli sme domov. Je ťažko na to spomínať, nemám ani čo povedať. Nedá sa na to zabudnúť. Neverím tomu, že niekto bude potrestaný,“ hovorila so slzami v očiach Mária potom, čo zapálila sviečku na hrobe svojho zaťa.


Z prečinu všeobecného ohrozenia boli obžalovaní traja zamestnanci Hornonitrianskych baní. Prvé hlavné pojednávanie na Okresnom súde v Prievidzi bolo vytýčené po viac ako štyroch rokoch od nešťastia. V roku 2015 padol prvý rozsudok. Ani po 14 rokoch od tragédie ale nie je súdny proces stále ukončený. Krajský súd trikrát vrátil vec na prejednanie Okresnému súdu v Prievidzi.

Ako upresnil hovorca trenčianskych súdov Roman Tarabus, Krajský súd v Trenčíne na svojom poslednom  neverejnom zasadnutí 2. marca 2023 zrušil rozsudok Okresného súdu Prievidza a vrátil vec súdu prvého stupňa, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prejednal a rozhodol. „Termín hlavného pojednávania v tejto trestnej veci na Okresnom súde Prievidza zatiaľ nie je určený,“ uviedol R. Tarabus na záver.  




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu