Vrchol drzosti. V chránenej oblasti padali stromy a stavalo sa


Foto: Vrchol drzosti. V chránenej oblasti padali stromy a stavalo sa Foto: FB/Polícia Slovenskej republiky

Trenčianski enviropolicajti si posvietili na nelegálnu aktivitu v chránenom území. Ako informovala polícia na svojich stránkach, vyšetrovateľ odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality obvinil 39-ročného muža z Považskej Bystrice za prečin porušovanie ochrany stromov a krov v súbehu s prečinom ohrozenie a poškodenie životného prostredia.


Podľa polície mal obvinený muž v máji tohto roka vyrúbať bez príslušných povolení dreviny na území nachádzajúcom sa v 2. stupni ochrany prírody a krajiny Chránenej krajinnej oblasti Strážovské vrchy. „Spoločenská hodnota vyrúbaných štyroch kusov slivky domácej, jedného kusa jaseňa štíhleho, jedného kusa javora poľného a jedného kusa vŕby krehkej bola vyčíslená Štátnou ochranou prírody Slovenskej republiky na skoro 3 300 eur,“ upresnila polícia.


To nebolo ešte ani zďaleka všetko. „Obvinený následne na pozemku v rozpore s príslušnými právnymi predpismi a bez povolenia stavebného úradu a príslušného orgánu ochrany prírody vykonal vŕtacie práce, pričom do zeme vyvŕtal sedem dier. Následne do nich vložil plastové potrubie, ktoré malo slúžiť na vybetónovanie nosných pilierov, na ktorých mal v úmysle postaviť chatku,“ doplnila polícia.


Polícia zároveň upozornila, že výruby stromov a krov sú upravené právnymi predpismi a nie je možné ich vykonávať svojvoľne. „Kto v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi na úseku lesného hospodárstva alebo všeobecne záväznými právnymi predpismi na ochranu prírody a krajiny vo väčšom rozsahu poškodí alebo zničí strom alebo ker, alebo ich vyrúbe, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky,“ uzavrela polícia s tým, že rovnako za neoprávnenú stavbu v chránenom území hrozí odňatie slobody na jeden rok až päť rokov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu