FOTO: V bánovskej nemocnici sa vďaka špičkovému CT prístroju začalo s poskytovaním ozónoterapie


FOTO: V bánovskej nemocnici sa vďaka špičkovému CT prístroju začalo s poskytovaním ozónoterapie
Galéria: 5 fotiek
Foto: Nemocnica AGEL Bánovce

Nemocnica AGEL Bánovce informuje, že v novovybudovanom CT pracovisku je od 13. júna v prevádzke špičkový a zároveň najpokrokovejší CT prístroj Incisive. Vďaka zriadeniu nového CT pracoviska sa tak v bánovskej nemocnici rozšírilo aj spektrum poskytovaných služieb.

Ozónoterapia je obľúbenou liečebnou metódou bolestivých stavov chrbtice a ide o miniinvazíny ambulantný zákrok, počas ktorého je ku koreňom miechy pod CT kontrolou aplikovaný medicínsky ozón.

Zmes ozónu a kyslíka sa vyrobí v špeciálnom generátore ozónu, ktorý je súčasťou výbavy nášho CT pracoviska. Následne túto zmes podávame cez punkčnú ihlu injekčnou striekačkou do určeného miesta,“ vysvetľuje lekár CT pracoviska Abdolsalam Kazemi Jahromi.

Vysunutím medzistavcovej platničky v súčasnosti trpí čoraz viac pacientov. Z jadra platničky sa pri vysunutí uvoľňuje materiál, ktorý tlačí na miechové korene a spôsobuje bolesť. Ozón v mieste vpichu platničku vysuší, čím umožní jej vrátenie do pôvodnej polohy.



Výhodou ozónoterapie je, že na rozdiel od medikamentóznej liečby bolestí chrbtice nemá prakticky žiadne vedľajšie účinky, ale úspešne pomáha s odbúraním bolesti,“ dopĺňa doktor A. Kazemi.

Podľa skúseného odborníka tento zákrok nie je veľmi príjemný, niektorým pacientom môže prísť nevoľno, cítia počas vpichovania miernu bolesť alebo tlak, no ozónoterapia je bezpečnejšia, menej invazívna a ľahšie zvládnuteľná ako neurochirurgická operácia.

Pacienta na ozónoterapiu štandardne posiela neurológ, prípadne ortopéd. Ako všetky druhy liečby, ani táto terapia nie je vhodná pre každého. Zákrok sa neodporúča pacientom v seniorskom veku, tehotným ženám, ľuďom s akútnou infekciou či hypertenziou. 

Ozónovú terapiu v bánovskej nemocnici realizujú každý utorok, pacienti sa môžu vopred objednať na telefónnom čísle 038/76 24 313. V prípade potreby je možné po predošlej konzultácii ozón aplikovať aj pacientom s akútnymi ťažkosťami.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu