FOTO: Unikátne sídlisko v Prievidzi sa zastavilo v čase. Viete, čo je sgrafito?


FOTO: Unikátne sídlisko v Prievidzi sa zastavilo v čase. Viete, čo je sgrafito?
Galéria: 13 fotiek

Ak hľadáte inšpiráciu na nenáročný, ale originálny tip na výlet v blízkom okolí, môžete zvážiť návštevu sídliska Píly v Prievidzi, ktoré je plné unikátnych bytoviek pochádzajúcich z 50. a čiastočne 60. rokov minulého storočia. Pôvodne banská kolónia je jednotným urbanistickým celkom, ktorý bol postavený v dobovom štýle socialistického realizmu.

Ako je vysvetlené na oficiálnej stránke mesta, Prievidza zažila v období po druhej svetovej vojne svoj najväčší rozmach. Za vidinou dobrého zárobku v uhoľných baniach sa tu sťahovalo množstvo ľudí, pre ktorých bolo potrebné zabezpečiť byty. Veľmi rýchlo tak vznikla štvrť plná ikonických bytoviek, ktoré sú dnes aj pamiatkovo chránené.

Najstaršie sídlisko v Prievidzi zaujme nielen fanúšikov architektúry 20. storočia. Na pôvodných, väčšinou troj-poschodových budovách sa vyníma takzvaná sgrafitová výzdoba. Ide o fresky zobrazujúce ornamentálne aj figuratívne motívy. Tie vytvárajú pri prechádzke pomedzi symetrické, pravouhlo usporiadané domy dojem skutočnej mestskej galérie. 


[photo]3340[photo]

Medzi výjavmi, ktoré možno objaviť medzi týmito výnimočnými blokmi, nájdete napríklad tanečnice v krojoch, motívy rastlín a zvierat, ale dokonca aj banícku dychovku a mnohé ďalšie ľudové vyobrazenia. Niektoré sgrafitá zaberajú veľkú plochu na fasáde budov, iné sú naopak len malé symbolické ornamenty, ktoré mali pôvodným obyvateľom slúžiť aj na orientáciu na novovznikajúcom sídlisku.

Svojím rozsahom a mierou zachovania predstavujú Píly jedinečný objekt v celoslovenskom merítku, a ako sonda do minulosti majú obrovskú výpovednú hodnotu. Pri prechádzke pomedzi objekty z pálenej tehly natrafíte na idylické zákutia so všadeprítomným originálnym dizajnom okien, balkónov či striech. Prehliadka môže byť alternatívou aj v prípade horšieho počasia, pričom na ňu možno nadviazať návštevou baníckeho monumentu v priľahlom parku, za ktorým cesta pokračuje do kúpeľného mesta Bojnice.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu