FOTO: Slováci na jachte v Chorvátsku: Je to väčšie dobrodružstvo, než sa zdá na prvý pohľad


FOTO: Slováci na jachte v Chorvátsku: Je to väčšie dobrodružstvo, než sa zdá na prvý pohľad
Galéria: 15 fotiek

Tisícky Slovákov vycestujú každé leto do krajín po celom svete, aby si oddýchli pri vode, na horách či spoznali nové miesta, kultúru a ľudí. Veľká časť z nich pravidelne navštevuje Chorvátsko, ktoré je dostupné a pre mnohých cenovo príťažlivé. Táto krajina sa však každoročne stáva predmetom článkov o zdražovaní, preplnených plážach, poklese kvality ubytovania a gastronómie či rôznych hrozbách, ktoré na dovolenkárov údajne číhajú.

Negatívne správy však milovníkov Chorvátska zväčša neodradia. Pre tých, ktorí sa chcú s istotou vyhnúť možným davom a iným nepríjemnostiam, je tu aj zaujímavá alternatíva. Napísal nám o nej Slovák, ktorý pravidelne trávi letné dovolenky spoločne s partiou na palube prenajatej jachty.

Slováci na jachte v Chorvátsku

Ak hľadáte nezvyčajný spôsob, ako stráviť letnú dovolenku, jachting v Chorvátsku je skvelou voľbou. Chorvátsko je krajina bohatá na krásne pobrežia, zálivy, pláže a môže sa pochváliť viac ako 1 200 ostrovmi, ktoré ponúkajú takmer nevyčerpateľné možnosti objavovania a ideálne podmienky pre nezabudnuteľné dobrodružstvo. Oproti tradičnej dovolenke v apartmáne alebo v hoteli pri pláži, ktorá sa môže zdať obmedzená a jednotvárna, vám jachting otvorí brány k novým a vzrušujúcim možnostiam úzko spojeným s všadeprítomným azúrovým Jadranom.


Jachting alebo prenájom lode sa stal za posledné roky omnoho dostupnejším. Dá sa cenovo porovnať s priemernou dovolenku na súši. Dokonca už ani skipperské oprávnenie (vodičák na loď) nie je problémom a dá sa získať po jednotýždňovom kurze. Hovorím samozrejme o oprávnení platnom v Chorvátskych vodách, nie medzinárodne. Pre najjednoduchšiu možnosť dovolenky na jachte viete využiť služby profesionálneho skippera, ktorý zabezpečí celý chod lode, zatiaľ čo si vy môžete spokojne užívať plavbu. 

Ako na to?

V prvom rade potrebujete odhodlanie, nadšenie a tak trochu aj odolnejší žalúdok. Dovolenka na lodi nie je voľbou pre tých, ktorých trápi morská choroba. Ak netrpíte nevoľnosťou spojenou s pohybom, s najväčšou pravdepodobnosťou plavbu bez problémov zvládnete a na konci dňa nebudete chcieť z jachty ani vystúpiť.

Pokiaľ nemáte neobmedzený rozpočet, musíte upustiť z požiadaviek na celkový komfort. Ubytovanie na bežnej lodi nemožno porovnávať so štvorhviezdičkovým hotelom. Všetko záleží od lode a od toho, koľko ste ochotní za váš dočasný plávajúci domov zaplatiť. Štandardná plachetnica, menšia motorová loď (jachta) alebo dnes veľmi populárny katamarán sa pohybujú v cenových hladinách od 2 500 do 8 000 eur za týždennú plavbu.

Na jednu loď sa bežne zmestí osem až desať ľudí. Komfort na palube sa vyrovná lepšiemu a priestrannejšiemu karavanu. Štandardom sú takmer plnohodnotné postele v kajutách, toaleta s kúpeľňou, kuchyňa, moderná navigačná technika, elektrina a voda. Vyšším štandardom je klimatizácia, wifi, gril a podobne. Sto lodí, sto chutí.



Loď si objednáte rovnako jednoducho, ako bežnú dovolenku. Exituje množstvo stránok, ktoré ponúkajú charterové aj súkromné lode na prenájom. Takisto služby skipperov, rezervácie marín, dopravu a všetko, čo s jachtingom súvisí. Vyberiete si loď, termín, posádku a hurá na more. 

Sloboda pohybu a jedinečné zážitky

Prípravy ani ostatné úkony nezaberú viac, ako tie na bežnú dovolenku. Docestovať na miesto musíte po tých otravných diaľniciach rovnako, ako suchozemskí dovolenkári, ale v momente, ako sa nalodíte, už nič nie je rovnaké. Jednou z hlavných výhod dovolenkového jachtingu je sloboda pohybu. S vlastnou loďou ste pánmi svojich dopredu naplánovaných alebo len spontánne zvolených destinácií. Môžete navštíviť menej známe prístavy a pokojné zátoky, ktoré sú bežným turistom nedostupné. Kávička a obed v konobe ukrytej medzi olivovníkmi na malom ostrove má rozhodne svoje čaro.

Súkromie a aktívny oddych 

Jachta vám poskytuje aj súkromie, najmä v prípade, ak sa plavíte s priateľmi alebo rodinou. Nemusíte sa deliť o priestor s davmi ľudí na pláži ani čakať v rade na bufetové stoly v hoteli. Na jachte máte svoje útočisko, kde si môžete odpočinúť a užívať si vzájomnú spoločnosť. Jachting však ponúka aj aktívny oddych pre tých, ktorí si radi vychutnávajú adrenalínové športy. Plachtenie a navigácia si vyžadujú spoluprácu posádky, čo posilňuje tímového ducha a prináša nové výzvy. Okrem toho si môžete užívať potápanie, šnorchlovanie a ďalšie vodné športy na miestach, ktoré sú ešte z veľkej miery nedotknuté. Objavovanie vrakov potopených lodí je tiež skvelým zážitkom.

Jachting v Chorvátsku je výnimočným a nezabudnuteľným dobrodružstvom, ktoré ponúka slobodu, vzrušenie a blízke spojenie s prírodou. Či už s rodinou, priateľmi alebo partnerom, vždy nájdete miesto, ktoré vo vás zanechá pozitívnu a príjemnú skúsenosť. Áno, môžete zažiť aj búrku, vlnobitie a situácie, ktoré sa javia ako menej bezpečné, no pri troche rešpektu a zdravého rozumu dorazíte úspešne a bez problémov do domovského prístavu.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu