Mestskí policajti z Handlovej vykonali za deň dva dobré skutky, po darovaní krvi zachránili ľudský život


Foto: Mestskí policajti z Handlovej vykonali za deň dva dobré skutky, po darovaní krvi zachránili ľudský život Foto: Vľavo: Facebook/Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR, vpravo: handlova.sk

V sobotu 29. júna prijal operátor Krajského operačného strediska záchrannej zdravotnej služby v Trenčíne hovor, v ktorom mu bolo oznámené, že na ulici Jána Vallu v Handlovej skolaboval muž.

Na tiesňovú linku 155 volali okoloidúci, akonáhle na mieste našli bezvládne ležiaceho muža. Najbližšia ambulancia záchrannej zdravotnej služby však bola vzdialená niekoľko kilometrov od mesta.

Operátor vďaka Registru automatických externých defibrilátorov (AED) vedel, že handlovská Mestská polícia má k dispozícii AED, a tak hliadku požiadal o asistenciu pri vykonaní prvej pomoci.


Mestským policajtom, ktorí boli ešte v to ráno darovať krv sa vďaka rýchlemu presunu a okamžitej resuscitácii podarilo obnoviť životné funkcie občana aj vďaka AED, ktorý pri oživovaní neváhali využiť. Pacienta si následne prevzali záchranári a pokračovali v resuscitácii. Spoločne s príslušníkmi mestskej polície tak zachránili ľudský život.

AED majú vo svojej výbave mestskí policajti už od roku 2020, kedy im ho darovali jedenásti poslanci mestského zastupiteľstva. Za tri roky ho policajti použili viac ako 10-krát,“ uvádza mesto na svojej oficiálnej webstránke



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu