V troch okresoch Trenčianskeho kraja je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov


Foto: V troch okresoch Trenčianskeho kraja je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov Foto: pixabay.com

V troch okresoch na území Trenčianskeho kraja je momentálne vyhlásené obdobie zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne na stránke Ministerstva vnútra. 

Zvýšene riziko výskytu požiarov plati na území okresov Trenčín a Ilava od štvrtku 20. júla 2023 až do odvolania. Od pondelka 24. júla 2023 je toto nebezpečenstvo vyhlásené aj na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme na celom území okresu Prievidza. 

Ako informuje mesto Prievidza v príspevku na sociálnej sieti, v čase zvýšeného rizika vzniku požiarov sú občania povinní dodržiavať niekoľko zásad, aby nedošlo k ohrozeniu ľudí a majetku. V prvom rade je v tomto období zakázané zakladať oheň, fajčiť a manipulovať s horiacimi predmetmi na lesných pozemkoch a v ich blízkosti. Absolútne neprijateľné je vtedy vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov. 


Osobitné povinnosti sa týkajú aj majiteľov a správcov lesných pozemkov. Tí musia podľa zákona zabezpečiť v lesoch hliadky, ktoré budú podľa presného harmonogramu kontrolovať dané územia, pričom by mali mať zabezpečené prepojenie s ohlasovňou požiarov. Taktiež musia dohliadnuť na dostupnosť protipožiarneho náradia a zdrojov vody tak, aby ich hasiči v prípad potreby mohli využiť.

Majitelia pozemkov na lesnom území by mali dbať na udržiavanie existujúcich príjazdových ciest a zvážnic a prijať osobitné opatrenia v prípade kalamít. Medzi tie patrí urýchlené odstraňovanie dreva a ďalšieho horľavého odpadu z blízkosti objektov a vytváranie rozčleňovacích pásov na zabránenie šírenia požiaru. Pokiaľ sa na danom území spracováva drevo, každý pracovný stroj by mal byť vybavený vhodným hasiacim prístrojom.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu