FOTO: Namiesto buriny má v Starej Turej pod železnicou vyrásť bombastický ekopark


FOTO: Namiesto buriny má v Starej Turej pod železnicou vyrásť bombastický ekopark
Galéria: 16 fotiek
Foto: archív mesto Stará Turá

Staroturancom bude závidieť celé Slovensko. Burinu a náletové dreviny by mala už čoskoro nahradiť nová oddychová zóna určená na krátkodobú rekreáciu. Uviedlo to mesto na svojich stránkach. Ide o projekt z roku 2022 v celkovej sume 350 tisíc eur, ktorý by mal byť dokončený v nasledujúcich rokoch. Podľa informácií uverejnených na stránke mesta bola v roku 2022 mestu darovaná krajinno-architektonická štúdia a v roku 2023 bolo vyhlásené verejné obstarávanie na projektovú dokumentáciu.

Samospráva na svojich stránkach zverejnila, že štúdia uvažuje  o „eko parku”, v ktorom budú akcentované témy ako klimatická zmena, biodiverzita a udržateľnosť. „Z pohľadu krajinnej architektúry to znamená, že priestory budú udržateľné a to najmä s ohľadom na prírodné zdroje - teda dodatkové zdroje energie, ktoré je potrebné vynakladať na údržbu plôch zelene,“ upresnilo mesto s tým, že poloha blízko centra budúci park predurčuje na to, aby sa stal vyhľadávaným a obľúbeným miestom.


„Mestský park môže znamenať významný prínos pre obohatenie biodiverzity v meste. Stromy poskytujú možnosť úkrytu, či hniezdenia pre vtáky, poskytujú potravu, kvety budú lákať užitočný hmyz a ožije aj pôda. Sú to práve rastliny, ktoré park vytvárajú a len ich správny výber zabezpečí dobré fungovanie celého priestoru na dlhé obdobie. V parku by mali byť umiestnené informačné tabule, ktoré budú návštevníkov informovať o environmentálnych hľadiskách, pretože si myslíme, že takéto znalosti môžu ľuďom pomôcť pochopiť súvislosti a vytvoriť v nich priaznivý vzťah k prírode,“ pokračovala staroturanská samospráva.


Ako mesto ďalej uviedlo, záujmové územie sa nachádza na severovýchodnom okraji zastavaného územia. „V súčasnosti je pokryté hlavne trávovo-bylinným porastom a kríkmi. Jediná skupina stromov sa nachádza v hornej časti územia, na hrane odvodňovacieho rigolu pri železničnej trati, v ktorej vynikajú mohutné lipy,“ ozrejmilo mesto a dodalo, že všetky existujúce stromy zostanú zachované. Tie budú tvoriť kostru nových porastov a základ nových výsadieb bude tvoriť zmes domácich drevín, ktoré sú dobre prispôsobené prírodným podmienkam.


Celé územie bude podľa informácií samosprávy, dostupné po okružnom chodníku, ktorý bude v čo najväčšej miere vedený po vrstevniciach. „Na okružný chodník budú napojené oddychové miesta, kde budú umiestené lavičky, hracie prvky, informačné tabule a podobne,“ uzavrela samospráva s tým, že spevnené plochy budú realizované z vodopriepustných povrchov a dlažieb a navyše budú spádované do zelene.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu