V Brezovej pod Bradlom pribúda sťažností na „kolobežkárov“. Mestskí policajti reagujú


Foto: V Brezovej pod Bradlom pribúda sťažností na „kolobežkárov“. Mestskí policajti reagujú Foto: ilustračné foto archív pixabay

V Brezovej pod Bradlom si už povedali dosť. Ako informovala brezovská samospráva na svojich stránkach, aj u nich evidujú väčší pohyb elektrických kolobežiek.

„Niektorí nezodpovední vodiči elektrických kolobežiek ohrozujú svojou bezohľadnou jazdou nielen seba, ale aj iných účastníkov cestnej premávky. Hliadky evidujú už viacero sťažností na správanie sa takýchto vodičov, ktorí jazdia veľkou rýchlosťou po chodníkoch a ohrozujú tak chodcov, alebo veľkou rýchlosťou prechádzajú cez cestu a ohrozujú tak vodičov iných vozidiel,“ upresnilo vedenie mesta.


Mestská polícia sa preto rozhodla obrátiť na vodičov elektrických kolobežiek a upozornila ich, že aj oni musia rešpektovať pravidlá, ktoré pre nich vyplývajú z ustanovení zákona o cestnej premávke.

„Vodiči elektrických kolobežiek smú podobne ako cyklisti jazdiť len jednotlivo za sebou a sú povinní sa počas jazdy oboma rukami držať riadidiel s výnimkou prípadu, keď dávajú znamenie o smere jazdy. Počas jazdy nesmú viesť psa ani iné zviera a voziť predmety, ktoré by sťažovali vedenie vozidla alebo ohrozovali iných účastníkov cestnej premávky,“ ozrejmili mestskí policajti.



Ďalej upozornili na to, že na jednomiestnej elektrickej kolobežke nie je dovolená jazda viacerým osobám a elektrickú kolobežku smie na ceste s výnimkou cestičky pre cyklistov, poľnej cesty, lesnej cesty a obytnej zóny viesť len osoba staršia ako 15 rokov.

Po chodníku sa smie na elektrickej kolobežke jazdiť iba po pravej strane chodníka, cestičky pre chodcov alebo priechodu pre chodcov. Pritom nesmú vodiči elektrických kolobežiek ohroziť a ani obmedziť chodcov ako aj prekročiť rýchlosť chôdze.Vodič elektrickej kolobežky smie jazdiť po pravej strane vyhradeného jazdného pruhu pre cyklistov, cestičky pre cyklistov alebo priechodu pre cyklistov, len ak neohrozí a neobmedzí cyklistov,“ doplnila mestská polícia v Brezovej pod Bradlom.


Tolerancia alkoholu v krvi je pre vodičov elektrických kolobežiek rovnaká ako u cyklistov. „Pri dopravnej kontrole príslušníkmi Policajného zboru Slovenskej republiky nesmie množstvo alkoholu v krvi prekročiť hodnotu 0,24 miligramu etanolu na liter vydýchnutého vzduchu pri vyšetrení dychovou skúškou prístrojom alebo 0,5 gramu etanolu na kilogram hmotnosti vyšetrovanej osoby pri lekárskom vyšetrení zo vzorky krvi plynovou chromatografiou,“ uviedli mestskí policajti na záver s tým, že to však platí len v obci, v meste a cestičke pre cyklistov, v ostatných prípadoch je tolerancia alkoholu nulová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu