FOTO: Lovec bleskov z Trenčína zachytil tornádo aj obrovské krúpy. Fotenie búrok má svoju cenu


FOTO: Lovec bleskov z Trenčína zachytil tornádo aj obrovské krúpy. Fotenie búrok má svoju cenu
Galéria: 19 fotiek
Foto: Martin Rešetka

Prírodné úkazy sú častou studnicou inšpirácie pre mnohých fotografov. Územie Slovenska je bohaté na čarovné scenérie a dychvyrážajúce miesta, čo v kombinácii so striedaním ročných období ponúka nekonečné príležitosti pre originálne zábery. Martin Rešetka z Trenčína chytil fotoaparát do rúk už v roku 2010, odvtedy jeho objektív zachytáva tie najkrajšie ale aj najdesivejšie búrky a blesky v okolí.

Z voľnočasovej záľuby sa stala dôležitá súčasť jeho života, ktorej venuje množstvo času. Občas hodiny cestuje na miesto, kde sa očakáva veľkolepá nebeská show, inokedy trávi dlhý čas študovaním návodov na internete či sledovaním meteorologickej situácie. 

Tento koníček sa pre mňa stal až tak aktívnym, že v dnešnej dobe nemám problém cestovať niekoľko kilometrov, či už cez deň, alebo aj v hlbokej noci, aby sa mi podarilo čo najlepšie zdokumentovať búrky,“ vysvetľuje Martin. Kvôli impozantným záberom sa nebojí riskovať a už sa pár krát dostal aj do vypätých situácií.

Martin nie je jediný, kto si veľmi dobre pamätá počasie zo dňa 24. júna 2021, kedy východnú Moravu v blízkosti hraníc so Slovenskom zasiahlo tornádo o sile F4 na Fujitovej stupnici sily búrok, čo je pre túto oblasť mimoriadne nezvyklé. Keďže Martin poctivo sledoval modely predpovede počasia, už vopred vedel, že sa udeje niečo, čo si vyžaduje jeho pozornosť. 


Tentokrát som sa však ale búrke snažil vyhnúť, keďže páchala veľké škody. Lokálne padali aj 10 centimetrové krúpy, ale našťastie som videl postup búrky, takže som sa včas stihol schovať na pumpu a prežil to bez väčších škôd či už na vozidle, alebo na zdraví,“ opisuje lovec búrok túto dramatickú situáciu.


Martin priznáva, že jeho koníček môže byť niekedy pomerne nebezpečný. Často si od svojho okolia vypočuje, že je šialený, preňho však lovenie búrok predstavuje nezabudnuteľné zážitky s množstvom adrenalínu. Ani jeho auto, ktoré mu mnohokrát poslúžilo pri naháňaní bleskov, sa nakoniec nevyhlo poškodeniu, a to keď sa vybral 1. júla 2022 do Novej Bošáce.

Jednalo sa o silnú búrku, ktorá produkovala veľké krúpy, blížiace sa veľkosťou k piatim centimetrom. Tým som sa, bohužiaľ, už nestihol skryť, a tak zanechali značné stopy na mojom aute,“ spomína Martin, ale hneď nato dodáva, že materiálnym škodám sa pri takýchto aktivitách nedá úplne vyhnúť. Zároveň je rád, že v deň spomínanej búrky v Novej Bošáci stihol upozorniť jednu rodinu, ktorá sa vďaka jeho varovaniu vyhla veľkým škodám. Neskôr ho dokonca kontaktovali, aby sa mu mohli poďakovať.

Trenčiansky fotograf má za sebou už niekoľko desiatok podobných výjazdov. Neustále objavuje nové miesta s dobrým výhľadom, napríklad na Morave či v rakúskom Hainburgu. Medzi jeho obľúbené lokality patrí aj Ducové pri Piešťanoch, Šianec pri Hlohovci či výhľad pri cintoríne vo Vysočanoch. 

Do budúcna má v pláne fotiť blesky z kopcov Veľkej Javoriny. „Tento cieľ už je skutočne dosť nebezpečný, a tak uvidíme, či budem mať šťastie na vhodné podmienky, aby sa mi to podarilo,“ zamýšľa sa Martin. Okrem toho pripomína, že sa nevenuje výlučne búrkam, ale aj snímaniu makrofotografií drobných živočíchov, rastlín a iných detailov, či záberov krajiny, ktoré tvorí hlavne v zime. 

Martin síce vníma obrovský posun, ktorý nastal v jeho tvorbe za dlhé roky, ale plánuje sa ďalej rozvíjať a zlepšovať. Fotografovanie je pre neho záľubou, oddychom  aj príležitosťou oceniť krásu sveta okolo nás. Do budúcnosti sa teda môžeme tešiť na ďalšie zaujímavé snímky. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu