Hornonitriansky fotograf nazerá zvieratám priamo „do kuchyne“. Na svojom konte má medvedí wellnes, či hostinu dravcov


Foto: Hornonitriansky fotograf nazerá zvieratám priamo „do kuchyne“.  Na svojom konte má medvedí wellnes, či hostinu dravcov
Galéria: 19 fotiek
Foto: archív Robert Greschner

Fascinujúci svet prírody učaroval mnohým. Prievidžana Roberta Greschnera však uchvátil natoľko, že so svojim fotoaparátom trávi takmer všetok voľný čas v prírode a dokumentuje bežný život tamojších zvieracích obyvateľov. „Začal som pred štyrmi rokmi, fotografovanie prírody a zvierat, ktoré v nej žijú ma baví,“ prezradil R. Greschner s tým, že v poslednom čase sa upriamil na našu najväčšiu šelmu – medveďa.  Tých je v oblasti, kde najradšej fotografuje, najviac.

„Podľa môjho odhadu tu žije viac ako 10 medveďov. Je tu celkom vysoké riziko stretu s nimi. Sú tu húštiny a nikdy neviete odkiaľ nejaký vyskočí. Pohybuje sa tu aj medvedica s tromi mladými,“ prezradil nadšený fotograf a dodal, že aj práve kvôli tak hojnému výskytu sa o medvede začal zaujímať.


Pred pár dňami narazil na svojom obľúbenom mieste na medvediu rodinku. Podarilo sa mu ju zvečniť pri netradičných radovánkach. Ako prezradil, vyčkával tam 5 hodín, no oplatilo sa. „Nebolo mi všetko jedno, keď som ich zbadal. Bol som od nich vzdialený nie viac ako 30 metrov. Videl som ich už veľakrát, no nie je to také jednoduché sa len tak priblížiť a odfotiť ich,“ opísal R. Greschner s tým, že medvede sa vrhli do vody a užívali si príjemné osvieženie a jeho si našťastie nevšímali.

Podľa jeho slov mu ale všetko jedno nebolo a srdce mu bilo ako zvon. V rukách zvieral trojkilový fotoaparát s objektívom a bol pripravený načiahnuť sa po spreji na medvede, ktorý stále nosí pri sebe. „Neviem, či by pomohol, ale chodím sem často a nič sa zatiaľ nestalo, to by som ich musel vyplašiť, alebo ohroziť,“ povedal R. Greschner a jedným dychom dodal, že svoju jedinú obranu proti medveďom doteraz našťastie pri svojich potulkách použiť nemusel.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu