V Trenčíne osadili prvé kamene zmiznutých Stolpersteine, ktoré majú pripomínať obete nacizmu


Foto: V Trenčíne osadili prvé kamene zmiznutých Stolpersteine, ktoré majú pripomínať obete nacizmu Foto: www.trencin.sk

V Trenčíne osadili prvé dva „kamene zmiznutých“, ktoré nám majú pripomínať obete fašizmu a nacizmu. Verejnosť ich môže nájsť v chodníku na Vajanského ulici č. 19, v blízkosti dnešného Posádkového klubu.

Prvé dva pamätné kamene v Trenčíne nesú mená židovských obyvateľov Dezidera a Irmy Löwenbeinových, ktorí v spomínanom dome žili, kým ich nacisti nedeportovali do pracovného tábora. Do svojho domu sa však už nikdy nevrátili a dva mosadzné kamene umiestnené pred ním sú jedinou pripomienkou ich života.

Iniciatíva prišla od vnukov zosnulých obetí Davida a Wayne Logana, ktorí sa dopočuli o kameňoch zmiznutých na Slovensku a následne sa prostredníctvom svojho českého známeho pokúsili nájsť slovenských aktivistov, ktorí by im pomohli ich osadenie u nás uskutočniť.

„Vedeli len, že v Trenčíne stál dom ich starých rodičov. Mali len jednu fotku toho domu, pred ktorým boli odfotení aj ich starí rodičia. Podľa tej fotky sa nám podarilo spolu s ďalšími Trenčanmi vypátrať miesto, kde ten dom stál. Zároveň sa nám podarilo potvrdiť tragické udalosti z čias 2. svetovej vojny,“ uviedol uviedol Juraj Bakoš z občianskeho združenia Antikomplex.sk, ktoré začalo Kamene zmiznutých osádzať na Slovensku v roku 2012. 


Kamene Stolpersteine sú dielom nemeckého umelca Guntera Demniga, ktorý s touto myšlienkou prišiel v roku 1992 a vyrába ich doteraz. Samotný pamätník – kameň, je osadený vždy priamo pred domom obete a pozostáva z betónovej kocky osadenej v dlažbe, ktorá na vrchu nesie mosadznú tabuľku s menom obete. 

Kamene zmiznutých sa dnes nachádzajú v takmer všetkých krajinách, ktoré boli počas druhej svetovej vojny okupované nacistami. Na Slovensku ich môžeme nájsť okolo 300.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu