Muž v Podolí bol zasiahnutý elektrickým prúdom, oživovali ho dobrovoľní hasiči


Foto: Muž v Podolí bol zasiahnutý elektrickým prúdom, oživovali ho dobrovoľní hasiči Foto: Facebook/Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR

Dobrovoľných hasičov v obci Pobedim v okrese Nové Mesto nad Váhom v piatok 7. júla kontaktoval operátor tiesňovej linky 155, aby zasiahli v prípade, ktorý sa stal v neďalekej obci Podolie. Muž tam opravoval čerpadlo a počas práce ho zasiahol elektrický prúd.

Operátor ihneď kontaktoval hasičov, pretože majú automatický externý defibrilátor (AED) a vedel, že sanitke to bude trvať dlhšie,“ uvádza Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky v príspevku na sociálnej sieti.

Po niekoľkých minútach boli hasiči na mieste nehody a ihneď použili automatický externý defibrilátor, aby mužovi poskytli prvú pomoc. Priebežne ho oživovali vykonávaním kardiopulmonálnej resuscitácie (KPR), ktorú treba robiť vždy pri zastavení krvného obehu. Muža si následne prevzali do opatery záchranári a pri prevoze do nemocnice bol už schopný dýchať sám.

V prípade zastavenia krvného obehu je dôležitá každá sekunda. Prvú pomoc s použitím AED môže poskytnúť ktokoľvek (aj laik), a tým zvýšiť šancu záchrany ľudského života. Tieto prístroje sú dostupné v každom kraji, a to najmä na miestach, kde sa združuje väčšie množstvo ľudí. Mapu s ich konkrétnym rozmiestnením nájdete po kliknutí SEM.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu