Lekár zo záchranky po nedeľnej nehode prosí svedkov: Nevstupujte do zóny, kde prebieha zásah


Foto: Lekár zo záchranky po nedeľnej nehode prosí svedkov: Nevstupujte do zóny, kde prebieha zásah Foto: Facebook/Dopravný servis - Prievidza a okolie
Medzi obcami Opatovce nad Nitrou a Koš v okrese Prievidza došlo v nedeľu 25. júna k závažnej dopravnej nehode, kde bol vinníkom 18-ročný vodič. Táto nedeľná skúsenosť podnietila lekára záchrannej zdravotnej služby zdieľať svoje postrehy, ktoré by pomohli ľuďom v blízkosti kolízie konať uvážlivo, a tým aj uľahčiť prácu zdravotníkov.

Na mieste nehody bol zasahujúcim lekárom Ivan Majling, ktorý do budúcna radí každému, kto sa vyskytne na mieste nehody, nevstupovať do zóny, kde práve prebieha zásah záchranných zložiek. Svojou prítomnosťou viete proces záchrany značne obmedziť, pretože:

  • ohrozujete seba,
  • znižujete prehľad zdravotníkov na danú situáciu,
  • tvoríte prekážku pri záchranných činnostiach,
  • narúšate intimitu zranených.


Sme zvyknutí pracovať pred zrakom verejnosti a nemáme čo skrývať. No nie sme herci a toto nie je divadelné predstavenie. Ide naozaj o život, a preto našu plnú pozornosť a sústredenie vyžadujú zranení a nie diváci,“ zdôrazňuje lekár rýchlej zdravotnej pomoci (RZP) v príspevku na sociálnej sieti.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu