Opekanie a kúpanie bez rizika. Profesionálny hasič radí, ako si v bezpečí užiť leto


Foto: Opekanie a kúpanie bez rizika. Profesionálny hasič radí, ako si v bezpečí užiť leto Foto: pixabay.com

Leto sa začalo. Astronomický slnovrat včera 21. júna 2023 odštartoval sezónu, počas ktorej mnohí trávia čas pri vode, prípadne opekaním s rodinou alebo priateľmi. Profesionálny hasič a zároveň špecialista potápač z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave Peter Hriž sa podelil o tipy, ako si vychutnať letné radovánky v bezpečí a bez stresu v podcaste, ktorý uverejnilo Ministerstvo vnútra Slovenskej Republiky.

Posedenie pri ohni je obľúbená aktivita, ktorá sa môže ľahko vymknúť spod kontroly. Hasiči preto každoročne riešia mnohé prípady lesných požiarov a i keď príležitostne dochádza k cielenému podpaľačstvu, drvivá väčšina z nich je spôsobená nedbanlivosťou. Stačí však dodržiavať zopár bezpečnostných zásad a príroda ani ľudia nemusia trpieť kvôli niekoho bezohľadnosti.

Podľa Petra Hriža je najlepšie zakladať oheň len na vyznačených ohniskách a miestach na to určených. Ak to nie je možné, je dôležité vybrať na opekanie či grilovanie miesto na ľahko prístupnom otvorenom priestranstve a náležite ho zabezpečiť.

Ohnisko je ideálne pre každý prípad zakladať v blízkosti zdroja vody. Treba dbať aj na to, aby v okolí ohniska nebola suchá tráva, lístie a konáre, ktoré môžu v prípade odletenej iskry vzbĺknuť a spôsobiť katastrofu. Otvorený oheň by nemal byť za žiadnych okolností ponechaný bez dozoru, samozrejmosťou by malo byť aj obloženie provizórneho ohniska kameňmi, ktoré zabránia voľnému šíreniu plameňov.



Na záver opekania je nutné oheň dôkladne uhasiť a presvedčiť sa, že už netlie. Peter Hriž tiež pripomína, že Slovensko z roka na rok čoraz častejšie bojuje so suchom, a pokiaľ je vyhlásené zvýšené nebezpečenstvo požiaru, mali by sme sa týmto aktivitám úplne vyhnúť.

Peter Hriž je v rámci Hasičského a záchranného zboru špecialista na potápanie a má za sebou dôkladný tréning, vďaka ktorému je pripravený na vypäté, no aj tragické zásahy. Väčšina jeho potápačských výjazdov sa totiž týka hľadania utopených ľudí. 

Veľká časť dramatických situácií pri kúpaní je spôsobená tým, že ľudia neodhadnú svoje schopnosti. Neplavci a neskúsení plavci by sa mali vyhnúť hlbokej vode a vstupovať do vody len na miestach, kde dočiahnu na dno. Ak sa človek považuje za skúseného plavca a vydá sa ďalej od brehu, mal by sa zabezpečiť napríklad nafukovacou bójkou. Neodporúča sa skákať do vody, hlavne pokiaľ dané miesto dobre nepoznáme a netušíme, čo číha ukryté pod hladinou.

Pred vodnými tokmi by sme na kúpanie mali uprednostniť jazero, kde nehrozí, že nás prekvapia zradné prúdy. „Rieka nikdy nie je vhodná na plávanie,“ prízvukuje profesionálny potápač. Tiež poznamenáva, že ľudia, ktorí vstupujú do vody pod vplyvom alkoholu, doslova riskujú svoj život. 


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu