Čaká nás posledný Silvester s petardami. Poslanci schválili zákaz ich predaja a používania


Foto: Čaká nás posledný Silvester s petardami. Poslanci schválili zákaz ich predaja a používania Foto: pixabay.com

Poslanci NRSR dnes v stredu 21. júna 2023 schválili novelu o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii, podľa ktorej už nebude možné predávať a používať pyrotechnické výrobky kategórie F2 a F3, ktorých hlavným efektom je hluk. Ide hlavne o petardy, zábleskové petardy, míny či rímske sviece.

Schválená novela tiež upresňuje podmienky predaja stále povolených druhov pyrotechniky. Ten bude legálny od 1. do 31. decembra príslušného roku. Zároveň spresňuje čas, kedy nie je zakázané používanie ohňostrojov, a to od 31. decembra od 18:00 hod. do 1. januára 2:00 hod.

Povolené druhy zábavnej pyrotechniky sa budú môcť používať vo vzdialenosti minimálne 250 metrov od miest ako sú nemocnice, liečebne, hospice, domovy ošetrovateľskej starostlivosti, zariadenia sociálnych služieb, karanténne stanice, útulky, zoologické záhrady alebo zariadenia na záchranu chránených živočíchov.

Ohňostroje a petardy boli dlhé roky neodmysliteľnou súčasťou osláv začiatku nového roka na Slovensku i v zahraničí. V posledných rokoch však naberá na intenzite debata o ich negatívnom dopade na ľudské zdravie a životné prostredie, preto u nás napríklad vznikla petícia za ich úplný zákaz, ktorú podpísali desaťtisíce ľudí.



Odporcovia zábavnej pyrotechniky poukazujú hlavne na hluk, ktorý desí zvieratá, no taktiež môžu byť stresujúce pre starších alebo citlivých ľudí. „Dôsledky, ktoré použitie pyrotechniky spôsobuje na zvieratách možno s určitosťou klasifikovať ako týranie zvierat,“ píše sa v dôvodnej správe k predkladanej novele.

Odborníci každoročne upozorňujú aj na obsah škodlivých či dokonca nepovolených látok v petardách a ohňostrojoch, kvôli čomu je v období osláv príchodu nového roka v ovzduší doslova toxický koktejl.

Okrem toho stále platí, že zábavná pyrotechnika je výbušninou a nemocnice a urgentné príjmy majú každoročne plné ruky práce s tými, ktorí o tie svoje pri nezvládnutej manipulácii s ňou prišli. V neposlednom rade sa na konci minulého roku objavili výzvy o zdržanie sa tejto formy osláv z dôvodu solidarity s ukrajinským ľudom utekajúcim pred vojnou. 

Na návrhu pracovala Pracovná skupina pre oblasť veterinárnej starostlivosti v spolupráci s odbornými asociáciami. Nová legislatíva nadobudne účinnosť od 2. januára 2024. Znamená to, že fanúšikovia petárd si ich koncom tohto roka budú môcť vychutnať poslednýkrát.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu