VIDEO: Medvede z bojnickej zoo dostali týždeň na otestovanie ochrany kontajnerov


Foto: VIDEO: Medvede z bojnickej zoo dostali týždeň na otestovanie ochrany kontajnerov Foto: Youtube/Zoo Bojnice

Poslanie zoologických záhrad nie je len chov a prezentácia ohrozených zvierat. Medvede hnedé v zoologickej záhrade v Bojniciach sa už od roku 2022 zúčastňujú pravidelného testovania odpadových nádob. To je nápomocné najmä pre vzťah medzi ľuďmi a medveďmi z voľnej prírody.

Oslovil nás pán Voronič z firmy, ktorá sa snaží vymyslieť systém, ktorý by bol jednoduchý na obsluhu pre turistov a zároveň ochrana toho kontajnera bude odolná voči medveďom,“ uviedla vedúca marketingového oddelenia Národnej zoologickej záhrady Bojnice Andrea Klasová.

Maroš Voronič z firmy Illegal Technologies, s. r. o. je totiž presvedčený, že testovania v kontrolovaných podmienkach môžu byť efektívnejšie. Nie je totiž podľa neho možné zaznamenať všetky situácie, ktoré sa dejú v prírode či na uliciach. 

Testujeme nie pár hodín či dní, ale testujeme minimálne týždeň, takže medvede majú oveľa viac času na to, aby dokázali zdolať akúkoľvek konštrukciu a zábranu. Zatiaľ sa im to veľmi darí,“ vysvetlila Andrea Klasová. Je teda pravdepodobné, že bojnické medvede sa zúčastňujú vôbec najdlhšieho testovania odpadkových košov a kontajnerov na svete.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu