FOTO: Jána Vida z Trenčianskeho kraja ocenili za osvetu o prístroji, ktorý zachraňuje životy


FOTO: Jána Vida z Trenčianskeho kraja ocenili za osvetu o prístroji, ktorý zachraňuje životy Foto: Facebook/Hasičský a záchranný zbor

V stredu 14. júna 2023 sa v Prezidentskom paláci v Bratislave zišli vybraní záchranári, policajti aj hasiči z celého Slovenska spolu s hrdinami laických záchranných akcií, aby si z rúk prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej prevzali svoje čestné uznanie.

Výnimočné činy profesionálnych záchranárov i laikov hodnotila odborná porota. V rámci Trenčianskeho kraja získal čestné uznanie za „Výnimočný prínos“ operátor tiesňovej linky 155 Krajského operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (KOS ZZS) Trenčín Mgr. Ján Vido.

Počas svojho voľného času zbieral podklady o automatickom externom defibrilátore (AED) v Trenčianskom kraji. Nadobudnuté informácie následne spracovával a popri tom zaúčal držiteľov týchto prístrojov alebo ich zamestnancov v poskytovaní prvej pomoci.

V osvete neúnavne pokračoval a prístroje AED tak postupne pribúdali do povinnej výbavy mestskej polície či v dobrovoľných hasičských zboroch v Trenčianskom kraji. Ján Vido je preto dôležitou osobou, ktorá stála pri zrode registra AED na Slovensku.



Bez registra AED, ako pomocníka pre operátorov tiesňovej linky, by nebolo možné aktivovať profesionálnych a dobrovoľných hasičov, mestských policajtov či iných majiteľov týchto prístrojov,“ uverejnil Hasičský a záchranný zbor v príspevku na sociálnej sieti.  

Na území Slovenska dnes evidujeme v centrálnom registri Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky už viac ako 2 100 prístrojov AED, ktoré sú rozmiestnené vo všetkých krajoch Slovenska.

Viac informácií o tomto prístroji určenom na poskytovanie prvej pomoci sa dozviete na oficiálnej stránke Operačného strediska. K dispozícii je aj mapa, ktorá ukazuje, kde všade je na území Slovenska dostupný. Jeho použitím môže pri akejkoľvek nehode zachrániť ľudský život aj laik.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu