Aktivista vytvoril petíciu za zrušenie nových tabuliek s EČV. Dôvodom je malý štátny znak a zlá čitateľnosť


Foto: Aktivista vytvoril petíciu za zrušenie nových tabuliek s EČV. Dôvodom je malý štátny znak a zlá čitateľnosť Foto: peticie.com

Pár mesiacov po zavedení nového typu tabuliek s evidenčným číslom sa ozvali ich prví odporcovia. Muža vystupujúceho pod menom Miloš Beladic rozhneval font písma na nových ŠPZ-kách dokonca až natoľko, že vytvoril petíciu za jeho zrušenie.

„Podľa širokej verejnosti nový font písma pre ŠPZ je ako z písacieho stroja a pre širokú verejnosť nečitatelný, veľmi neestetický a s malých štátnym znakom. Znak Slovenska, naša hrdosť, si určite zaslúži byť oveľa väčší, nakoľko je tam veľa prázdneho priestoru,“ uvádza autor v popise petície.

Ďalej nové tabuľky okomentoval vetou „Aká krajina, také ŠPZ.”

Iniciatívu autora z Bratislavy doposiaľ podporilo 320 ľudí. Vo verejnom zozname môžeme vidieť podpisy ľudí z rôznych kútov Slovenska i z okolia Trenčína. Niektorí uviedli aj dôvod, prečo tak urobili. 

„Podpisujem, lebo nové ŠPZ sú neestetické písmená a čísla sú malé a horšie čitateľné. Na prvý pohľad sa nápadne podobajú práve na tie ukrajinské,“ napísala Jana z Považskej Bystrice. Tento názor sa v zozname komentárov opakoval viackrát. 


„Nový font človek na diaľku neprečíta, nedokáže dostatočne rýchlo a presne opísať číslo vozidla napr. pri spáchanej nehode a úteku,“ napísal Juraj z Prievidze. Ďalší sa prikláňali k názoru, že jednoducho nebol dôvod ich meniť. 

Nové tabuľky s EČV sa vyrábajú v Banskej Bystrici v štátnej akciovej spoločnosti Automobilové opravovne Ministerstva vnútra SR. Dizajn bol vytvorený na pôde Katedry vizuálnej komunikácie VŠVU.

Jedným z dôvodov ich zmeny malo byť šetrenie finančných prostriedkov štátu za nákup nových tabuliek, ale aj vlastníkov vozidla za správne poplatky. Rezort vnútra deklaruje, že za štyri roky by sa malo usporiť približne 4,8 milióna eur.

Ani ušetrené peniaze však podporovatelia petície nepovažujú za relevantný dôvod. „Ak ide iba o peniaze, sme ochotní platiť viacej za staré ŠPZ ako za nové s novým fontom. Ďakujeme, neprijímame.“ uzavreli. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu