S medveďmi sa tento rok roztrhlo vrece. Ďalšie obce na Považí hlásia ich výskyt


Foto: S medveďmi sa tento rok roztrhlo vrece. Ďalšie obce na Považí hlásia ich výskyt Foto: ilustračné foto: archív Jaroslav Slašťan

Vedenie Hornej aj Dolnej Súče na sociálnych sieťach obcí uverejnilo upozornenie pre svojich obyvateľov, ako aj návštevníkov ich obcí. „Práve sme dostali informáciu od policajného zboru, že v Niestore prebehol cez cestu medveď v smere na Krasín. Buďte, prosíme, obozretní,“ informovala obec Horná Súča na svojich stránkach.

S rovnakým upozornením apelovala na obyvateľov obce aj Dolná Súča. „Milí Dolnosúčania, práve sme boli upozornení policajným útvarom v Trenčíne na výskyt medveďa hnedého v katastrálnom území Dolná Súča,“ identiticky so susednou obcou uviedla na svojich stránka aj Dolná Súča.


Ako starosta Dolnej Súče Matúš Bulejko ďalej doplnil, medveď bol pozorovaný 2.6.2023 vo večerných hodinách. „Prechádzal z Niestory cez hlavnú komunikáciu smerom za Krasín - Uhlištia. Žiadame občanov, aby zvýšili maximálne ostražitosť pri pohybe v prírode, alebo obmedzili tento pohyb v spomínaných lokalitách,“ pokračoval M. Bulejko.


Podľa slov Jaroslava Slašťana zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého, je medveď naša najväčšia šelma, ktorá v dospelosti nemá prirodzeného predátora. „Jeho početnosť dnes znižuje len dopravná mortalita, pytliactvo, infanticída - zabíjanie mláďat dospelým jedincom vlastného druhu, usmrtenie vo vzájomných súbojoch, či prirodzené úhyny spôsobené starobou a chorobami. Teda početnosť medvedej populácie narastá, čo spôsobuje, že hlavne mladšie jedince osídľujú aj územia, kde sa táto šelma predtým nevyskytovala,“ povedal J. Slašťan.


Dôležitým a nezanedbateľným faktorom je aj zvyšovanie počtu návštevníkov, ktorí sa z akéhokoľvek dôvodu -šport, voľnočasové aktivity, zber rastlín, plodov, húb, v prostredí, kde sa medvede vyskytujú, pohybujú.  „Potom je celkom logické, že čím viac medveďov sa v území vyskytuje a zvýši sa počet ľudí, ktorí do tohto územia vstupujú, je väčší predpoklad, že stretov - aj tých nebezpečných, ktoré končia útokom a zranením človeka, bude pribúdať,“ vysvetlil J. Slašťan.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu