Polícia zaistila nebezpečný rádioaktívny materiál. Muž z Prievidze ho chcel predávať


Foto: Polícia zaistila nebezpečný rádioaktívny materiál. Muž z Prievidze ho chcel predávať Foto: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

Trenčianska enviropolícia zaistila ilegálne držaný rádioaktívny materiál, ktorý mal byť určený na predaj. Vyšetrovateľ polície získal začiatkom mája dôveryhodné informácie, na základe ktorých začal trestné stíhanie za zločin nedovolenej výroby a držania rádioaktívnych materiálov.

Konkrétne bolo zistené, že určité osoby by mali mať v držbe prenosnú rádioaktívnu súpravu typu TROXLER, ktorá obsahuje uzavreté rádioaktívne žiariče s obsahom rádioaktívnych látok cézium Cs137 a amerícium Am241,“ uvádza Polícia Slovenskej republiky v príspevku na sociálnej sieti.

Podľa dostupných informácií mala osoba menom L. B. ponúkať tento prístroj na predaj, bez toho aby disponoval povoleniami na jeho držbu. Enviropolícia preto spustila rozsiahle vyšetrovanie s cieľom čo najrýchlejšie nájsť a zaistiť rádioaktívny materiál, ktorý môže predstavovať nebezpečenstvo úniku nebezpečných látok do prostredia. 

Táto činnosť priviedla vyšetrovateľov k nálezu nelegálne prechovávaného prístroja, ktorý bol dňa 31. mája úspešne zaistený v okrese Prievidza. Aktuálne stále prebieha vyšetrovanie a procesné úkony, ktoré by mali viesť k určeniu osoby zodpovednej za toto protiprávne konanie. V prípade dokázania viny hrozí páchateľovi až šesť rokov väzenia.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu