Ľubomír zasiahnutý bleskom čelí obžalobe zo zabitia: Nie, že niekoho odsúdite za to, čo nespravil


Foto: Ľubomír zasiahnutý bleskom čelí obžalobe zo zabitia: Nie, že niekoho odsúdite za to, čo nespravil
Galéria: 7 fotiek
Foto: Marián Michalko

Pri Ľubomírovi CH., stáli v roku 2011 všetci svätí. Zasiahol ho blesk, on však prežil a stal sa jedným z mála Slovákov, ktorí mali takéto šťastie. O senzáciu sa Ľubomír postaral opäť o 11 rokov neskôr. Žiaľ tentokrát s omnoho smutnejším koncom. V putách a vo väzenskom mundúre ho priviezli na Okresný súd do Nového Mesta nad Váhom. Je obžalovaný zo zabitia svojej priateľky Gabriely. Tragédia sa odohrala koncom decembra minulého roku v rodinnom dome v Čachticiach.

Podľa obžaloby mal Ľubomír po predchádzajúcej hádke kvôli peniazom a po požití alkoholu  surovým spôsobom na svoju partnerku Gabrielu  zaútočiť a biť ju päsťami. Gabriela s vážnymi zraneniami skončila v nemocnici. 10. januára však svoj boj o život prehrala. „Po tomto útoku na poškodenú sa táto presunula do spálne rodinného domu, kde spadla na zem medzi šatník a posteľ. Obžalovaný v úmysle spôsobiť ťažkú ujmu na zdraví inému z nedbanlivosti spôsobil smrť, čím spáchal zločin zabitia,“ povedala prokurátorka.


Ľubomírovi sa po prečítaní obhajoby doslova „stavali vlasy dupkom“. Priznal, že v osudný deň došlo k bitke, no zabiť svoju priateľku určite nechcel. „Žeby som ju dobil, to neexistuje. Nikdy som ju nedobil. Dal som jej iba facku a odsotil ju. To v obžalobe nie sú moje slová, to  sú polície a vyšetrovateľov. Mne bolo zle aj z toho čo sa stalo, aj po vypití alkoholu, bol som celý mimo. Vôbec som nevedel, čo sa deje, až postupne sa mi pamäť vracala. V žiadnom prípade som jej neublížil a budem sa to snažiť dokázať. Nie, že odsúdite niekoho, kto nič nespravil,“ rozohnil sa Ľubomír na súde.


Podľa slov jeho obhajcu pri výsluchu Ľubomíra bol porušený zákon a obžaloba je nepoužiteľná. Vypočúvali ho totiž bez prítomnosti obhajcu v čase, keď ho už mať mal.



Ľubomír ďalej obšírne pred súdom opísal svoj vzťah s Gabrielou od samého začiatku. Nepozdávalo sa mu, keď ho sudca novomestského súdu prerušil a požiadal, aby hovoril iba k veci. Ľubomír tvrdil, že aj napriek tomu, že sa zoznámili na protialkoholickom liečení, on nepil, zato Gabriela holdovala alkoholu naďalej, kým on sa jej snažil všemožne pomáhať.

V osudný deň podľa jeho slov išiel ráno do obchodu. „Vstal som skoro ráno, vedel som, že nejdem do práce, mal som kľud, tak som išiel do obchodu, kúpil som 2 fľaše fernetu a aj niečo na raňajky. Prišiel som domov a upil som si. Potom vstala aj Gabriela a zapálili sme si vonku,“ opísal Ľubomír a dodal, že potom sa celý deň venoval práci.


Okolo štvrtej, keď sa stmievalo, si podľa jeho slov sadli vonku pred dom a normálne sa rozprávali. Všetko sa ale zvrtlo, keď sa vrátili domov. „Mal som popité, naliali sme si. Mala vypité a bola háklivá. Skočila do mňa a jediné čo som jej spravil, že som jej dal facku a odsotil ju k stene, nech ma nechá na pokoji a ide preč. Odišla a ja som si sadol a pustil televíziu. Zaspal som a zdriemol si. Keď som sa prebral, išiel som ju pozrieť,“ pokračoval Ľubomír.

Ako ďalej dodal, vybral sa Gabrielu hľadať. „V kuchyni nebola, až v spálni som ju našiel. Nevedel som, čo mám robiť. Veľakrát sme ju našli spadnutú ale teraz som vedel, že je zle, že niečo sa deje. Volal som záchranku. Neviem, či niečo ešte potom vypila, snažil som sa jej pomôcť, ale bol som v stave v akom som bol. To, čo je ale v obžalobe sú nezmysly. Ublížiť som jej nechcel,“ uzavrel Ľubomír.

Pred súdom mala vypovedať aj trojica znalcov, no okrem jednej z nich, sa ostatní pred utorkovým pojednávaním ospravedlnili. Ľubomír si tak bude musieť na právoplatný ortieľ počkať.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu