Láska menom Porsche. Najväčší slovenský zberateľ má doma takmer 500 modelov ikonických áut


Foto: Láska menom Porsche. Najväčší slovenský zberateľ má doma takmer 500 modelov ikonických áut
Galéria: 8 fotiek
Foto: Marián Michalko

Takmer 50 rokov už trvá nevšedná záľuba Romana Malečka (63) z obce neďaleko Bánoviec nad Bebravou. Keď v šestnástich rokoch prvýkrát uvidel vo vtedajšom východnom Nemecku naživo prvé Porsche, neveril, že automobilová ikona sa s ním bude ťahať celý jeho život.

O necelých 15 rokoch od svojho prvého stretnutia začal R. Maleček zbierať modely týchto áut a dnes ich má okolo 460 kusov. Tie má vystavené doma v množstve poličiek. Zanietený zberateľ je zároveň aj zručný majster a poličky na svoju zbierku si vyrobil sám.


Ako R. Maleček tvrdí, v minulosti mu konkuroval zberateľ z Čiech. Dnes je široko ďaleko jediný, kto sa tak rozsiahlou zbierkou môže pochváliť. Má nielen papierové, kovové či plastové modely, ale mnohé poskladal aj z rozbitých kusov, čo mu ľudia poslali.


Rovnako ako na prvé stretnutie s automobilovou ikonou, si R. Maleček spomína aj na svoj prvý model. „Videl som vo výklade model Porsche, tak som ho vzal, ale nie s tým, že ich idem zbierať,“ prezradil zberateľ s tým, že keď odchádzal z firmy kde pracoval, odnášal si zo sebou až 230 modelov autíčok. Tie ležali istý čas zabalené v krabiciach. „Až som dostal Parkinsonovu chorobu, rakovinu a všetky tieto pliagy a začal som autíčka vybaľovať,” zdôveril sa R. Maleček.


K vybaleným modelom pribúdali postupne ďalšie a zbierka sa rozrastala. Vo svojej zbierke má model, ktorých je na celom svete iba tisíc kusov. „Veľmi som ho chcel, písal som všetkým známym, kamarátom, ale nedalo sa zohnať. Raz sa mi ale ozval kamarát, že jedno má,“ prezradil R. Maleček a dodal, že vzácny kus zaplatil až 130 eur. „Je to dosť, ale je ich iba tisíc, tak som si povedal, že ho musím mať,“ dodal R. Maleček s úsmevom.

Nezostalo len pri zbierke modelov športových automobilov, Roman Malček dokonca jeden automobil Porsche vlastnil. To bolo pôvodne biele, ale túžil po žltom, tak si ho dal prestriekať. „Nebolo to ideálne rodinné auto a keď deti vyrástli, musel som ho predať,” povedal na záver fanúšik nemeckých automobilov.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu