Poľnohospodári z Veľkých Uheriec zažalovali poľovníkov. Dôvodom je zničená úroda


Foto: Poľnohospodári z Veľkých Uheriec zažalovali poľovníkov. Dôvodom je zničená úroda
Galéria: 3 fotky
Foto: archív pixabay

Lesné zvery sa vrhli poľnohospodárom z Veľkých Uheriec na kukuricu a pochutili si na nej. Poľnohospodári sa rozhodli zažalovať poľovnícke združenie a vyčíslenú škodu vymáhať. Tvrdili, že zničená bola celá úroda a škody vyčíslili na viac ako 8 tisíc eur.  Po nájazdoch zvierat mala podľa ich slov navyše poobhrýzané kukurice napadnúť aj sneť. Okresný súd poľnohospodárom odškodnenie priznal a teraz o tom, či poľovníci sú povinní takéto škody uhradiť, rozhodoval Krajský súd v Trenčíne.

Zo štvrtkového pojednávania odchádzali napokon spokojnejší práve poľovníci. Člen poľovníckeho združenia Anton Pecháč prezradil, že oni nepochybili, naopak problém bol na strane poľnohospodárov. „Zver tam  lákali. Aj oni sa mohli zamyslieť, čo budú v tejto lokalite siať. My sme robili všetko aj nad rámec zákona,” prezradil A. Pecháč.



.Krajský súd sa tentokrát priklonil na stranu poľovníkov a žalobu zamietol. „Odvolací súd sa nestotožnil s návrhom súdu prvej inštancie, že by poľovné združenie hospodárilo tak, aby to bolo v rozpore s ustanoveniami zákona o poľovníctve,” povedala sudkyňa. Podľa jej slov nebolo preukázané, že poľovné združenie nedodržiavalo všetky predpísané povinnosti aj plány hospodárenia, práve naopak.

Ivan Jánošík, právny zástupca poľnohospodárskeho družstva po skončení pojednávania prezradil, že tým to pre nich nekončí. „Prvostupňový súd nám dal za pravdu, odvolací zmenil rozsudok, takže zrejme pôjdeme do dovolania,” prezradil Ivan Jánošík.

Podľa slov právneho zástupcu poľnohospodárskeho družstva ide o novú problematiku a škody, ktoré poľnohospodárom spôsobuje premnožená lesná zver sa budú musieť riešiť.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu