Po čom Novomešťania kráčali? Osud vzácnych dlažobných kociek je už spečatený


Foto: Po čom Novomešťania kráčali? Osud vzácnych dlažobných kociek je už spečatený
Galéria: 8 fotiek
Foto: Marián Michalko

Nielen samotný kostol v Novom Meste nad Váhom je historickou dominantou, minulosťou dýcha aj chodník vedúci okolo neho. Novomešťania ako aj návštevníci mesta dlhé roky kráčali po dlažobných kockách, z ktorých mnohé boli vyrobené z náhrobných kameňov zo zrušeného židovského cintorína. Na niektorých sú dodnes rozoznateľné rôzne znaky, či dokonca celé písmeno hebrejskej abecedy.

Ako spomína historik Jozef Karlík, v minulosti tam bolo takto rozoznateľných kociek z náhrobných kameňov  viac. „Povedal som o tom mojim katolíckym priateľom, s ktorými som pracoval a oni zariadili, aby sa niečo vymenilo. Ale nevymenilo sa všetko,” prezradil J. Karlík.


Historik vraví o neúcte k židovským spoluobčanom a ich rodinám.  „Ak by sa to dalo vrátiť späť, ale žiaľ nedá sa, stalo sa to. Po zrušení starého cintorína sa uvažovalo čo s nimi. Vtedy nebola nejaká úcta k týmto veciam a jednoducho ich takto zúžitkovali. Keď sa robil chodník, materiál, ktorý zostal zo židovských pomníkov sa použil tam. To boli krásne veľké, žulové pomníky,“ prezradil J. Karlík, ktorý takmer 30 rokov, ako zamestnanec novomestského múzea kráčal tadiaľ zo stanice každý deň.


Dlažobné kocky pochádzajú z náhrobných kameňov zo starého cintorína, na ktorom sa dnes nachádza park. Cintorín bol spoločný pre všetkých obyvateľov mesta, bez rozdielu vyznania. Vojnové besnenie však poznamenalo jednu z najväčších židovských komunít na Slovensku, ktorá bola v Novom Meste nad Váhom a pietne miesto chátralo.  Až koncom 60. a začiatkom 70. rokov padlo nepochopiteľné rozhodnutie o likvidácii cintorína.


Za obeť padlo okolo 10-tisíc hrobov. Pamätníci dodnes spomínajú, ako v lyžici bagra bolo zreteľne vidieť ľudské pozostatky. Zachovala sa len veľmi malá časť náhrobných kameňov, ktoré skončili v Podjavorinskom múzeu v Novom Meste nad Váhom, ďalšie boli rozrezané na časti a použité ako dlažobné kocky. Osud mnohých náhrobných kameňov zo vzácnej žuly či mramoru je neznámy.

Chodník okolo kostola prechádza v týchto dňoch rekonštrukciou, dlažobné kocky budú vymenené. Podľa našich informácií ich mesto plánuje ošetriť a vrátiť na pôvodné miesto starého cintorína, kde sa nachádza park Dominika Štubňu Zámostského.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu