Netradičná záchranná akcia v myjavskom paneláku. V stupačke uviazla „poštolka“


Foto: Netradičná záchranná akcia v myjavskom paneláku. V stupačke uviazla „poštolka“ Foto: FB/Záchranná stanica pre voľne žijúce živočíchy Brezová pod Bradlom

Sokol myšiar, ľudovo prezývaný poštolka, je spolu s myšiakom lesným, nejbežnejším druhom dravca v strednej Európe. Obľubuje hniezdiť aj v mestských obydliach, čo sa drobnému dravcovi mnohokrát stane osudným. Jednej poštolke sa takto podarilo uviaznuť  v stupačke myjavského paneláku.

 

Na pomoc zaseknutému dravcovi boli privolaní dobrovoľníci zo Záchrannej stanice pre voľne žijúce živočíchy z Brezovej pod Brezovej pod Bradlom. „Prijali sme telefonát od obyvateľov paneláku na Myjave, ktorí od utorka počuli buchotanie v stupačke a napokon v nej našli zaseknutého dravca,“ upresnili zasahujúci dobrovoľníci s tým, že na mieste zistili, že ide o samičku sokola myšiara. Tú sa im našťastie podarilo vyslobodiť.


Zachránenému dravcovi poskytli okamžite náležitú starostlivosť. „Keďže bola zrejme celé dni bez vody a potravy, okamžite sme jej podali umelú výživu a previezli sme ju do našich priestorov,“ doplnili záchranári a jedným dychom dodali, že v podobných prípadoch, kedy je zrejmé že dravce boli dlhšiu dobu bez potravy je potrebné, aby v prvých dňoch od nálezu dostávali iba tekutú potravu. „Podanie mäsa takémuto zvieraťu môže byť fatálne,“ dodali záchranári.


Ako dobrovoľníci zo záchrannej stanice na záver uviedli, u nich v stanici dostávajú všetky dravce a sovy najskôr rehydratačný roztok a umelú výživu sondou do žalúdka. „Bez konzultácie so záchrannou stanicou preto zvieratám nepodávajte žiadne tekutiny ani potravu, mohli by ste im viac ublížiť než pomôcť, hoc s dobrým úmyslom,“ uzavreli záchranári.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu