Neobyčajný historický nález v Púchove. Z „podozrivého kameňa“ sa vykľul vzácny artefakt


Foto: Neobyčajný historický nález v Púchove. Z „podozrivého kameňa“ sa vykľul vzácny artefakt
Galéria: 9 fotiek
Foto: FB/Mesto Púchov - oficiálna stránka

Vďaka všímavým púchovským skautom zo 6.zboru skautov a skautiek Púchov nezostane časť histórie mesta zabudnutá a zapadnutá prachom. Ako prezradili samotní skauti na svojich stránkach, symbolickým rámcom skautiek a skautov je aj objavovanie a skúmanie okolitého sveta.

Pozornosti členom  zboru Petrovi Joachymstálovi, spoločne s vedúcim 6. zboru skautov a skautiek Jurajom Mašekom neunikol kameň na detskom ihrisku na Moravskej ulici pri obchode s potravinami. Ako sa neskôr ukázalo, išlo o zachovanú časť z už neexistujúcej Židovskej synagógy v Púchove. Mnohí miestni si na ňu spomínajú z dôb, keď už neslúžila svojmu náboženskému účelu, ale bola v nej predajňa nábytku a kobercov.


Zmienky o prvej synagóge v Púchove sa datujú od roku 1776, kedy si miestna židovská komunita postavila prvú drevenú budovu, pre svoje náboženské účely. Tá však po necelých 100 rokoch svojej existencie zhorela do tla. V roku 1868 ju nahradila murovaná synagóga. Napriek tomu, že púchovská synagóga prežila vojnové besnenie, svojmu pôvodnému účelu už nikdy neslúžila. V roku 1988 sa ju rozhodli odstrániť.

Znovuobjavený kameň bol prevezený a vystavený  v Púchovskom múzeu v Župnom dome.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu