Na Deň Európy môžu Trenčania spoznať koncept Európskeho hlavného mesta kultúry


Foto: Na Deň Európy môžu Trenčania spoznať koncept Európskeho hlavného mesta kultúry Foto: ilustračné/ www.pixabay.com

Každoročne 9. mája oslavujeme Deň Európy, pripomíname si jej úspechy, jednotu a spoluprácu medzi jednotlivými krajinami. Viaceré mestá nielen na Slovensku v tento deň organizujú výstavy, prehliadky alebo prijímajú návštevy zo zahraničia. Trenčín nie je výnimkou. 

Na utorok 9. mája si mesto pripravilo pre občanov hneď dve podujatia. V nich sa dozvedia o minulosti mesta, ale aj o jeho budúcnosti. Tiež spoznajú návštevu z Litvy.

Tešiť sa môžete na komentovanú prechádzku s názvom Cesta mesta #1, počas ktorej známy mestský sprievodca Ivor Švihran porozpráva o kultúrno-historickom vývoji Trenčína. Zistíte, ako sa mesto menilo až do dnešnej podoby. Na Cestu mesta vyrazíme o 16:30 od starého železničného mosta a prechádzka potrvá približne dve hodiny,“ uviedla Mirka Gúčiková, PR manažérka tímu Trenčín 2026.


Druhé podujatie s názvom My, ľudia odprezentujú hostia z Litvy. Odzrkadľovať bude ich čerstvú skúsenosť s titulom Európskeho hlavného mesta kultúry v Mestskom hostinci od 17:00 hod. do 18:45 hod.


Chceme ukázať to najlepšie z Európskych hlavných miest kultúry. Tentoraz prídu ľudia z tímu Kaunas 2022, aby aktívnym ľuďom z Trenčína a regiónu odprezentovali, ako môže vyzerať fungujúca spolupráca s dobrovoľníkmi a komunitami. Dobrovoľnícky program totiž práve spúšťame aj v Trenčíne,“ priblížila Kateřina Rundová, manažérka pre medzinárodné vzťahy a EU dimenziu.

Obe tieto akcie sa napokon stretnú v Mestskom hostinci. Tam sa môžu prísť občania zoznámiť a porozprávať s aktívnymi ľuďmi z Trenčína a okolia a s členmi tímu Trenčín 2026. Všetky podujatia budú otvorené verejnosti a bezplatné. Prezentácia bude tlmočená aj do angličtiny. 

Podujatia ku Dňu Európy sú súčasťou projektu Európskeho hlavného mesta kultúry Trenčín 2026. Trenčín 2026 finančne podporujú mesto Trenčín a Trenčiansky samosprávny kraj. Partnerom Trenčín 2026 je Európska únia,“ doplnil tím Trenčín 2026.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu