VIDEO: Uniformy mestských policajtov z 30. rokov minulého storočia nám závideli aj Američania


Foto: VIDEO: Uniformy mestských policajtov z 30. rokov minulého storočia nám závideli aj Američania
Galéria: 16 fotiek
Foto: Marián Michalko

Vedeli ste, že história obecných polícií, ktoré boli predchodcami dnešných mestských polícií sa datuje od roku 1837? Obecné zastupiteľstvá začali vtedy vydávať nariadenia pre zriadenie obecných polícií. Prezradil to dlhoročný zástupca náčelníka Mestskej polície v Novom meste nad Váhom Milan Kubák. Ten v sídle novomestskej polície udržiava pri živote jedinečnú a vzácnu zbierku historických predmetov súvisiacich práve s prvými strážcami poriadku v Novom Meste nad Váhom.

Nadšeného zberateľa a fanúšika histórie mestskej polície nepriviedla k jeho záľube náhoda. Jeden z prvých mestských policajtov v našej novodobej histórii bol jeho starý otec. „Dedo bol legionár. Šesť rokov bol v ruskom zajatí, kde boli veľmi drsné podmienky. Bitky na dennom poriadku, dokonca sa museli biť aj s medveďom. Boli to ale tvrdí chlapi, ktorí sa ničoho len tak nezľakli,“ s nadšením opísal M. Kubák s tým, že po návrate zo zajatia sa jeho starý otec v roku 1926 zaradil medzi prvých mestských policajtov v Novom Meste nad Váhom.

Ako M. Kubák doplnil, väčšina vtedajších mestských policajtov boli veteráni z 1.svetovej vojny. „Boli to všetko bývalí legionári. Bojovali nielen v rôznych bitkách, ale mnohí si prešli aj zajatím. Mali disciplínu, hrdosť, pokoru, zmysel pre povinnosť a u ľudí mali obrovský rešpekt,“ pokračoval M. Kubák. Ten práve na pamiatku a počesť svojho starého otca začal zhromažďovať historické predmety vtedajšej mestskej polície.



Svoje hľadanie započal M. Kubák v archíve. „Začal som v Štátnom archíve v Trenčíne. Keď som sa dozvedel mená vtedajších členov mestskej polície, navštívil som ich príbuzných a začala vznikať zbierka,“ opísal M. Kubák s tým, že postupne sa zbierka rozrástla o desiatky vzácnych predmetov a fotografií.

Medzi exponátmi, ktoré sú vystavené v budove dnešnej Mestskej polície v Novom Meste nad Váhom, je aj šabľa, ktorá bola súčasťou vtedajšej výstroje, ako aj prilba, či znak, podľa ktorého sa dalo rozlíšiť, z akého mesta príslušník mestskej polície je. „Všetky mestské polície mali rovnaké uniformy. Rozoznať sa dali iba podľa znaku na čiapke, kde bolo mesto, odkiaľ pochádzajú,“ ozrejmil M. Kubák s tým, že vtedajšie uniformy závideli aj Američania, ktorí obdobné znaky ako vtedajší mestskí policajti, používajú dodnes.

Ak by ste sa M. Kubáka, ktorý sám je mestským policajtom už 31 rokov spýtali, čo ho najviac na mestských policajtoch z 30. rokov minulého storočia fascinuje, odpovedal by jednoznačne. „Úcta k tradícii. To neboli iba mestskí policajti. V bielych rukavičkách, so šabľou v ruke vítali vzácne návštevy. Boli vždy riadne ustrojení, prešli náročným výcvikom a ako bývalí vojaci boli vždy lojálni,“ uzavrel M. Kubák s tým, že jeho starý otec odslúžil v novomestskej mestskej polícii takmer 20 rokov.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu