FOTO: Hasiči trénovali zásah pri požiari Trenčianskeho hradu, našli aj zranenú osobu


FOTO: Hasiči trénovali zásah pri požiari Trenčianskeho hradu, našli aj zranenú osobu
Galéria: 13 fotiek
Foto: Facebook/Trenčiansky hrad

Na Slovensku sa nachádza veľké množstvo hradov a zámkov. Viaceré z nich v minulosti poškodili plamene požiarov. Výnimkou nie je ani Trenčiansky hrad, ktorý zasiahli v rokoch 1528 a 1790 ničivé požiare. „V roku 1790 sa požiar rozšíril na hrad z mesta. Odvtedy bol hrad ruinou, ktorá sa dočkala rekonštrukcie až v 50. rokoch minulého storočia,“ priblížil zástupca riaditeľa Trenčianskeho múzea Tomáš Michalík.

V rámci svojej prípravy preto hasiči pravidelne nacvičujú zásahy aj v priestoroch hradu. Pokiaľ by nepoznali terén, mohol by byť skutočný zásah pre záchranné zložky skutočne nebezpečný. Hasičský a záchranný zbor v Trenčíne preto v stredu 26. apríla absolvoval profesionálny nácvik zásahu pri vypuknutí požiaru na Trenčianskom hrade. Informoval o tom Trenčiansky hrad vo svojom príspevku na sociálnej sieti Facebook.


O 9:00 hod. bol pracovníkom Trenčianskeho múzea v Trenčíne spozorovaný na Matúšovej veži požiar, preto okamžite volal známe číslo 150 a podal o tom hlásenie službukonajúcemu dispečerovi. Vzhľadom na lokalizované miesto požiaru hasičská technika prišla cez lesopark Brezina k južnému opevneniu hradu, odkiaľ hasiči ručne vyniesli hadice až na Matúšovu vežu a simulovali hasenie,“ uviedlo múzeum.


Príslušníci Hasičského a záchranného zboru celkovo rozložili 250 metrov hadíc, pričom na ich zavodnenie bolo potrebných 3000 litrov vody. Počas nácviku našli pri výstupe na vežu ťažko zranenú osobu. Poskytli jej prvú pomoc a odniesli ju do bezpečia. Cvičenie dopadlo podľa pracovníkov hradu na výbornú.

Hasičom ďakujeme za ich profesionálnu prácu a prajeme sebe aj im, aby čo najviac zásahov bolo iba cvičných a čo najmenej tých skutočných,“ doplnilo múzeum.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu