V Prievidzi obnovia činnosť literárneho klubu pre mladých autorov


Foto: V Prievidzi obnovia činnosť literárneho klubu pre mladých autorov Foto: pixabay.com

V Prievidzi žije množstvo detí a mladých ľudí talentovaných v rôznych odvetviach. K ich rozvoju často dopomáhajú školy, záujmové krúžky alebo umelecké školy či kurzy. Už čoskoro bude obnovený aj literárny klub, ktorý zláka šikovných spisovateľov. Informovalo o tom mesto Prievidza na svojej stránke.

Literárne kluby v Prievidzi fungujú už od 70. rokov, kedy prvý klub vznikol pri Okresnej knižnici. Neskôr v roku 1976 vydala knižnica aj prvý zborník poézie a prózy mladých autorov s názvom Dýchanie, v ktorom sa predstavili mená ako Daniel Hevier, Ondrej Čiliak, Jaroslav Schut, Dušan Schut a mnoho ďalších.


Ondrej Čiliak neskôr pokračoval v rozvoji literárneho klubu, v ktorom sa realizovali autori Richard Miške, Diana Laslopová, Tono Mello, Vladena Teslíková a ďalší. Odvtedy sa však autori oddelili od knižnice a po niekoľkých rokoch samostatnej činnosti upadol klub do úzadia.


Až v roku 2023 opäť prišla myšlienka obnoviť literárny klub s podporou Hornonitrianskej knižnice v Prievidzi, v ktorej sa nádejní spisovatelia budú stretávať raz mesačne, každý tretí utorok v mesiaci. Záujemcovia sa môžu ďalej informovať priamo v knižnici alebo na e-mailovej adrese marek.mittas@hnkpd.sk.

Prísť môže každý, kto má záujem zdieľať svoju tvorbu, napredovať a pracovať na svojej literárnej ceste. Cieľom klubu jej podpora talentov, účasť na literárnych súťažiach, festivaloch, literárnych akciách, verejné prezentácie tvorby, stretnutia na medziklubovej úrovni, aj spolupráca so spisovateľskými organizáciami na Slovensku. Všetkých tvorivých ľudí srdečne pozývame,“ uviedlo mesto.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu