Hrozilo mu doživotie, vyfasoval 12 rokov. Súd rozhodol o treste pre Jána, ktorý mal podľa obžaloby dokaličiť snúbenicu


Foto: Hrozilo mu doživotie, vyfasoval 12 rokov. Súd rozhodol o treste pre Jána, ktorý mal podľa obžaloby dokaličiť snúbenicu
Galéria: 3 fotky
Foto: mm

Za vraždu štádiu pokusu hrozilo Jánovi H. (29) až doživotie. Miesto toho dostal od trenčianskeho Okresného súdu oveľa miernejší trest. Ako sudca zdôvodnil verdikt, ktorým je 12 rokov za mrežami v ústave so stredným stupňom stráženia?

Ján podľa obžaloby v máji 2022 zaútočil v noci na snúbenicu Ivanu. Pritom ešte ráno si ju chcel vziať a zasnúbil sa s ňou. Na oslave zásnub sa však pohádali a to až tak, že Ján vytiahol na Ivanu sekeru. Podľa prokurátora ju tak veľmi zbil, až jej dolámal lebku, spôsobil vnútrolebečné krvácanie a zlámal jej temennú kosť. Ak by ju neoperovali, zomrela by.


Ján však tvrdil, že ju zabiť nechcel, že na sekeru spadla viackrát sama. Rovnako mala spadnúť aj na roh stola a najťažšie zranenia jej vraj tiež spôsobil nechtiac, keď jej na hlavu nešikovne dopadol kolenom. “Boli vykonané dôkazy svedčiace aj v prospech, aj v neprospech obžalovaného. V jeho prospech má svedčiť jeho vlastná výpoveď a výpoveď jeho rodičov,“ povedal sudca s tým, že práve výpoveď rodičov bola tendenčná, pričom sa takto rodičia snažili synovi pomôcť.


Súd dospel k záveru, že Ján chcel skutočne Ivanu zabiť. “Keď niekto útočí na hlavu a ešte veľkou intenzitou a tupým predmetom, tak musí byť uzrozumený s tým, že môže spôsobiť aj smrť. Pokiaľ boli striekance krvi po celom altánku, ten útok nemohol byť vedený inak ako likvidačným spôsobom,” zdôraznil sudca a doplnil, že Ján síce konal v afekte, ale v čase spáchania skutku bol podľa znalca príčetný.


Jánovi hrozil vysoký trest a to 20 až 25 rokov, alebo doživotie, keďže už predtým bol za obdobný skutok v minulosti odsúdený, dolná hranica v jeho prípade mala byť až 22,5 roka. Napokon však dostal ne 12-ročný trest. Ten súd považuje za dostatočne prísny. “Vzhľadom na to, aké boli okolnosti spáchania skutku, aká bola príčetnosť, o ktorej znalec skonštatoval, že bola zmenšená a aký bol následok trestného činu, trestný poriadok umožňuje uložiť trest odňatia slobody aj pod dolnú hranicu trestnej sadzby. My sme v tomto prípade dospeli k záveru, že spravodlivým a dostatočným trestom je trest v trvaní 12 rokov nepodmienečne,” povedal sudca.

Proti rozsudku sa odvolal prokurátor aj obhajoba a rozhodovať tak bude ešte odvolací Krajský súd v Trenčíne. Rozsudok nie je právoplatný.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu