FOTO: Expolicajta, ktorý lustroval novinárov vrátane Kuciaka, súd prepustil. Rozhodnutie nie je právoplatné


FOTO: Expolicajta, ktorý lustroval novinárov vrátane Kuciaka, súd prepustil. Rozhodnutie nie je právoplatné
Galéria: 6 fotiek

Bývalého šéfa finančnej spravodajskej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Pavla Vorobjova dnes Okresný súd v Trenčíne podmienečne prepustil na slobodu. Rozhodnutie súdu však nie je právoplatné, pretože prokurátor podal sťažnosť. Prípad preto prechádza do rúk Krajského súdu v Trenčíne.

Pavol Vorobjov bol v máji roku 2022 uznaný vinným zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici mu schválil dohodu o vine a treste.

„Trest dva roky väzenia, prepadnutie majetku a zákaz činnosti v orgánoch verejnej moci na sedem rokov dostal za to, že nezákonným spôsobom zhromažďoval informácie o politikoch a desiatkach novinárov vrátane Jána Kuciaka. Odsúdený Vorobjov sa k tomuto hanebnému konaniu priznal a je tak ďalší v rade, ktorý ukazuje, ako sa štátna moc pod vedením Roberta Fica nebezpečne vzďaľovala od právneho štátu a spravodlivosti,“ uviedol v príspevku na sociálnej sieti Eduard Heger, predseda vlády SR.

Okresný súd v Trenčíne v stredu 8. marca v ranných hodinách rozhodoval o podmienečnom prepustení Vorobjova na slobodu na základe jeho vzorného správania vo väzení. Expolicajt vyjadril ľútosť nad svojím konaním a prisľúbil, že bude viesť riadny život. Počas celého procesu nespustil oči zo svojej manželky.


Vorobjov strávil za mrežami 14 mesiacov a podľa vlastného vyjadrenia by podobnú skúsenosť nikomu neprial. Sudkyňa okresného súdu vyhovela žiadosti o jeho podmienečné prepustenie na slobodu. Mal však dostať elektronický monitorovací náramok.

„Rozhodnutie okresného súdu my vnímame veľmi pozitívne, keďže súd vyhovel žiadosti riaditeľa ústavu a môj klient bol podmienečne prepustený za súčasného uloženia ďalších povinností a kontroly technickými prostriedkami,“ povedala po skončení procesu Vorobjova obhajkyňa Michaela Gáborík.

Rozhodnutie Okresného súdu v Trenčíne však nie je právoplatné, keďže prokurátor voči nemu podal sťažnosť. Vorobjov preto ostáva vo väzení a o jeho podmienečnom prepustení rozhodne až Krajský súd v Trenčíne.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu