Trenčiansky kraj môžu až do polnoci potrápiť búrky, vylúčené nie je ani krupobitie či vzostup vodných hladín


Foto: Trenčiansky kraj môžu až do polnoci potrápiť búrky, vylúčené nie je ani krupobitie či vzostup vodných hladín Foto: Ilustračné

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na svojom oficiálnom webe výstrahy prvého stupňa pred búrkami, ktoré obsiahli aj celý Trenčiansky kraj. Výskyt búrok je predpokladaný počas dnešného dňa 8. septembra od 14.00 hod. až do polnoci. Výnimku tvoria len okresy Myjava a Nové Mesto nad Váhom, kde výstraha končí o 21.00 hod.

Prípadné búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 - 30 mm/30 min a nárazmi vetra o sile 18 - 23 m/s, čo je v prepočte 65 - 85 km/h. Vylúčené nie sú ani krúpy, ktoré by mohli poškodiť vegetáciu alebo prechodne obmedziť cestnú premávku.

Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie,“ upozorňujú meteorológovia.

Možný je aj prechodný vzostup hladín vodných tokov a výskyt menších povodňových úkazov, akými sú stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov či podjazdov. Opatrnosť treba zvýšiť aj pri silnom vetre. Zlomené konáre či vyvrátenie slabšie zakorenených stromov môže ohroziť vašu bezpečnosť.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu