Nočnú oblohu počas víkendu rozžiaria perzeidy, očarujúci meteorický roj má dosiahnuť vrchol už túto sobotu


Foto: Nočnú oblohu počas víkendu rozžiaria perzeidy, očarujúci meteorický roj má dosiahnuť vrchol už túto sobotu Foto: Ilustračné/pixabay.com

Perzeidy sú považované za najzaujímavejší meteorický jav. Známe sú svojimi ohnivými guľami, ktoré môžu na nočnej oblohe zotrvať ešte o niekoľko sekúnd dlhšie, než samotná stopa po meteore. Zo zeme ich teda môžeme pozorovať ako „padajúce hviezdy“. O jedinečnom zážitku informovala aj cestovná spoločnosť Trenčín región v príspevku na sociálnej sieti.

Najviac perzeidov môžeme badať v blízkosti vrcholu meteorického roja, ktorý tento rok pripadá na sobotu 13. augusta. V nasledujúce dni si tak pozorovatelia a priaznivci astronomických javov prídu na svoje.

Ak práve nebývate na odľahlom mieste, ďaleko od svetelného smogu je najlepší čas navštíviť večer hvezdáreň. Tá  sa v našom kraji nachádza v Partizánskom a počas augusta tu môžete prísť pozorovať hviezdy každú stredu, štvrtok a piatok od 20.00 do 22.00 hod.,” uviedla cestovná spoločnosť.


Ešte pred tým, ako vyrazíte za pozorovaním žiarivých nočných úkazov by ste si mali overiť počasie, ktoré môže vo veľkej miere ovplyvniť váš zážitok z meteorického roja. Viac informácií nájdete aj na oficiálnom webe hvezdárne v Partizánskom.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu