Trenčania si na sociálnych sieťach zaspomínali na vychýrenú vináreň, kde sa nie len dobre pilo, ale aj jedlo. Tento priestor bol totižto kedysi pridružený ku slávnemu hotelu Trenčan a prešiel rôznymi etapami. „V týchto priestoroch boli pôvodne chlievy a priestory, kde robil bývalý majiteľ p. Janík zabíjačky pre potreby hotelovej prevádzky,“ píše autor príspevku pán Milan Vrba, ktorý pravidelne teší Trenčanov svojimi príspevkami vo verejnej skupine Trenčan.
Vináreň U Luterána ponúkala aj občerstvenie, no cesta k nemu bola zložitá. „V neskorších rokoch sa varilo už iba v hoteli a každé objednané jedlo vo vinárne U Luterána museli prinášať čašníci z vedľajšej budovy - z hotela, krížom cez hlavnú cestu,“ vysvetlil pán Vrba, čím strhol diskusiu na sociálnej sieti.
Mnoho obyvateľov, si prevádzku pamätá a má ju spojenú s rôznymi životnými príležitosťami. „Vo vinári U Luterána som mal svadobnú hostinu,“ zaspomínal pán Peter, ku ktorému sa pridala pani Kvetoslava. „Tam sme sa vždy dobre zabavili, hlavne v zadnej miestnosti, hovorilo sa jej ladnička aj spevy bývali.“
Zdá sa, že podnik si vedel získať zákazníkov v každej vekovej kategórií a vyhovieť potrebám rôznym zákazníkom. „Tu sa chodilo s partiou na víno a oslavy babince chlapi. Rodinné oslavy, stretávky po maturite. V zime varené víno, hrianky a tatarák..dobrá kuchyňa, nemôžem si pomôcť, ale aj v týždni poobede aj večer bolo plno,“ pripomenula najslávnejšie roky podniku Naďa.