Na Štúrovom námestí vyrástli dočasné trávnaté koberce, deti ich vyzdobili umeleckými dielami


Foto: Na Štúrovom námestí vyrástli dočasné trávnaté koberce, deti ich vyzdobili umeleckými dielami
Galéria: 19 fotiek
Foto: Mesto Trenčín

V utorok, 5. júna, vyrástli na Štúrovom námestí v Trenčíne živé trávnaté koberce. Dočasné trávnaté polochy ozdobili výtvarné diela žiakov základných škôl, čím si spolu s mestom a všetkými záujemcami pripomenuli Svetový deň životného prostredia.

Autorom návrhu, ako rozmiestniť trávnaté koberce na námestí je krajinný architekt Zoltán Balko, ktorý má za sebou už viacero podobných inštalácií v Bratislave či Trnave. Nápad mu vnukli spomienky na 70. roky, kedy v Nemecku umelci protestovali proti rozširovaniu spevnených plôch na úkor zelene a prekryli na pár dní ulicu trávnikmi.

„Po odstupe 45 – 50 rokov som s hrôzou zistil, že to, proti čomu oni vystupovali, na čo upozorňovali, sa, žiaľ, vôbec nezlepšilo. Naše mestá sú s minimom zelene, a keď, tak často je na nevhodných miestach. Nie som nejaký bigotný ochranár, toto považujem za príjemnú formu, pretože dnes mentorovať alebo vypisovať nejaké „náučné literatúry“, to nikto nečíta,“ hovorí Zoltán Balko.

Súčasné rozmiestnenie trávnikov na Štúrovom námestí má ľuďom pripomenúť, aby viac mysleli na dôležitosť zelene v mestách.


Trávniky počas Svetového dňa životného prostredia vyzdobili deti svojimi výtvarnými prácami. Akcie sa zúčastnili žiaci 5 trenčianskych základných škôl, a to: ZŠ na Potočnej, Veľkomoravskej a Východnej ulici, na Dlhých Honoch a ZUŠ K. Pádivého. Niektorí žiaci si pripravili aj kultúrny program. 

„Takýto výtvarný trávnik je po prvýkrát v Trenčíne. Dúfam, že sa bude páčiť Trenčanom a založíme tradíciu jeho inštalovania. Uvidíme, ako sa prvý ročník vydarí,“ povedala Ľubica Kršáková z útvaru školstva.

Trávnaté koberce by mali na námestí vydržať do konca týždňa, potom ich premiestnia na plochy verejnej zelene v meste.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu