Polícia upozorňuje cyklistov na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky a ochranu bezpečnosti


Foto: Polícia upozorňuje cyklistov na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky a ochranu bezpečnosti Foto: ilustračná - pixabay.com

S priaznivým jarným počasím pribúda na cestách cyklistov. Polícia upozorňuje na zásady bezpečnej jazdy. Aj cyklisti na cestách sú účastníkmi dopravy a platia pre nich pravidlá cestnej premávky.

Ak jazdíte po cyklistickom chodníku, treba sa držať vpravo. Vedľa seba môžu ísť najviac 2 cyklisti, ale len v prípade, že tým neobmedzujú a neohrozujú ostatných. V prípade, že je zriadená cestička pre chodcov a cyklistov príslušnou dopravnou značkou, cyklista nesmie ohroziť chodca.

„Ak cestička pre chodcov a cyklistov má oddelené pruhy, sú chodci a cyklisti povinný použiť len pruh pre nich určený, to neplatí pri obchádzaní, predchádzaní, odbočovaní, otáčaní, pri vchádzaní na cestičku pre chodcov a cyklistov a vychádzaní z nej, pričom sa nesmú vzájomne ohroziť,“ informuje Polícia SR.


V každom prípade musí mať cyklista na sebe za zníženej viditeľnosti reflexné prvky, alebo rovno oblečený reflexný odev. Mimo obce musí mať cyklista aj ochrannú prilbu na hlave. Dieťa do 15 rokov musí mať prilbu na hlave aj v obci.

Polícia upozorňuje aj rodičov, ktorí svoje dieťa berú na cyklistiku, alebo výlet bicyklom. Dieťa treba mať vždy pred sebou a na očiach. V prípade akejkoľvek situácie, ktorá môže nastať, tak viete dieťa upozorniť. Zároveň netreba zabúdať, že dieťa treba chrániť pred úrazom napríklad prilbou a chráničmi na končatiny. Okrem toho by aj deti mali mať na sebe reflexné prvky.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky