Medvedí cesnak si ľudia občas mýlia s jedovatou konvalinkou, zdravotníci upozorňujú na možnú otravu


Foto: Medvedí cesnak si ľudia občas mýlia s jedovatou konvalinkou, zdravotníci upozorňujú na možnú otravu Foto: medvedicesnak.sk

Medvedí cesnak patrí medzi najznámejšie a najpopulárnejšie liečivé rastliny, ktoré ľudia v jarných mesiacoch zbierajú.  Zdravotníci a odborníci však upozorňujú verejnosť na jeho podobnosť s listami konvalinky, ktorá je jedovatá.  

Medvedí cesnak má priaznivé účinky na na prečistenie krvi  a výrazne pomáha pri chronicky znečistenej koži. Odstraňuje srdcové poruchy, ktorých pôvodcom je žalúdok. Pomáha pri nespavosti a pri všetkých ťažkostiach, ktorých príčinou je vysoký krvný tlak ako sú závraty, tlak v hlave alebo skľúčenosť.

Táto známa liečivá bylina rastie predovšetkým v mesiacoch marec a apríl vo vlhkých lesoch. Práve v tomto období však môžeme v lesoch nájsť aj jedovatú konvalinku.

Liečivá bylina má drobné biele kvietky, no zbierajú sa z neho len listy. Práve listy týchto dvoch rastlín majú veľmi podobný tvar. Listy konvalinky bývajú však zvyčajne dva, niekedy tri a sú hrubšie. 

Medvedí cesnak sa vyznačuje svojou výraznou vôňou a chuťou, práve vôňa je jedným z hlavných rozdielov medzi ním a listami jedovatej konvalinky.


Aj napriek aromatickému rozdielu listov rastíl sa každoročne vyskytne viacero prípadov otravy konvalinkou.

Príznaky otravy listami konvalinky sú nasledovné:  
podráždenie zažívacieho traktu
zvracanie
hnačka
zvýšené vylučovanie moču
závrate
kŕče
srdcová slabosť
poruchy krvného obehu
poruchy srdcového rytmu
prípadne kolaps 

V prípade otravy listami konvalinky radia odborníci vyvolať vracanie. Je však dôležité dbať na to, aby sme pri vyvolaní zvracania neohrozili dýchanie človeka.  

„Pri otrave jedovatou látkou je potrebné vyvolať u postihnutej osoby zvracanie, následne sledovať jeho životné funkcie a privolať odbornú pomoc. Samozrejmosťou je uložiť osobu do bočnej stabilizovanej polohy, aby sa predišlo prípadnému uduseniu, pokiaľ je v bezvedomí,“ odporúča Miroslav Nagy, hlavný inštruktor Falck Academy.

Pri diagnostike otravy je dôležité vedieť, koľko z jedovatej rastliny človek skonzumoval a aký čas prešiel od tejto konzumácie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Falck Emergency