Polícia upozorňuje vodičov na celoslovenskú akciu zameranú na alkohol za volantom počas sviatkov


Foto: Polícia upozorňuje vodičov na celoslovenskú akciu zameranú na alkohol za volantom počas sviatkov Foto: Polícia SR

Polícia Slovenskej republiky upozorňuje na celoslovenskú akciu na cestách zameranú na alkohol za volantom.  Akcia patrí do projektu Deň zodpovednosti. Na cestách bude preto množstvo hliadok, ktoré si posvietia na dodržiavanie dopravných predpisov, predovšetkým na alkohol.

„Kolegovia sa budú zameriavať na zvýšenie povedomia vodičov o nebezpečenstve alkoholu za volantom v rámci projektu Deň zodpovednosti. Po celom Slovensku budú vodičom rozdávať info materiály, vďaka ktorým sa dozvedia viac o účinkoch alkoholu na ľudský organizmus a o jeho vplyve na šoférovanie,“ informovala polícia.

Projekt organizuje Slovenské združenie výrobcov piva a sladu v spolupráci s Policajným zborom, Oddelením bezpečnosti cestnej premávky (BECEP) Ministerstva dopravy a výstavby SR a Zelenou vlnou RTVS.

Štatistiky za posledné tri roky, 2015 až 2017, ukazujú mierny nárast počtu dopravných nehôd, vrátane tých s účasťou alkoholu. Počet dopravných nehôd je najvyšší počas predĺžených víkendov a sviatkov. Pivovarníci sa preto tento rok rozhodli zintenzívniť svoje zodpovednostné aktivity a zorganizovať ich niekoľko krát počas roka.

„Apelujeme na vodičov, aby vtedy, keď šoférujú, siahali výlučne po nealkoholických nápojoch a aby cez sviatky mali na pamäti nebezpečenstvo zostatkového alkoholu. Pripravili sme preto aj informačné materiály, ktoré budú policajné hliadky rozdávať vodičom. Veríme, že naše preventívne aktivity v rámci projektu Deň zodpovednosti prispejú k zodpovednému správaniu vodičov a zníženiu dopravných nehôd spôsobených v dôsledku požitia alkoholu,“ uviedla Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. 

Polícia informovala, že ide len o prvú takúto akciu v tomto roku. Ďalšie nás čakajú v lete a tiež počas jesene. O tejto preventívnej akcii bude informovať aj rozhlasové dopravné spravodajstvo Zelená vlna RTVS, ktoré akciu mediálne podporuje.

„Za obdobie posledných troch rokov vodiči motorových vozidiel pod vplyvom alkoholu zavinili 11 % zo všetkých dopravných nehôd zavinených práve vodičmi motorových vozidiel. Ak sa však pozrieme len na veľkonočné sviatky, ktoré predstavujú 4-dňový predĺžený víkend, tvorí tu podiel dopravných nehôd zavinených vodičmi motorových vozidiel pod vplyvom alkoholu v priemere až 23 %,“ uviedol plk. Ján Ignaták, riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru.


Základnou myšlienkou každého vodiča by malo byť: KEĎ PIJEM, AUTO OSTANE DOMA. 

Alkohol nie len zhoršuje reakčný čas vodiča, ale aj jeho koordináciu a motoriku. Znižuje ostrosť zraku, zužuje videnie a spôsobuje tak rozostrené vnímanie situácie na ceste, čo prispieva k vážnemu ohrozeniu ostatných účastníkov premávky. Obzvlášť u mladých vodičov spôsobuje alkohol zároveň impulzívnejšie a riskantnejšie správanie.

„Ak plánujete počas veľkonočných sviatkov navštíviť rodinu, priateľov, či ísť na pondelkovú šibačku, kde sa nevyhnete konzumácii alkoholu, naplánujte si vopred spôsob, ako sa budete bezpečne premiestňovať: využite MHD, taxík, alebo choďte pešo. Ak ide na šibačku partia autom, je dobré dopredu sa dohodnúť, kto bude šoférovať a tým pádom bude piť len nealko,“ odporúča Jana Shepperd.

Zradný býva aj zostatkový alkohol.

„Na odbúranie alkoholu z troch veľkých pív potrebuje muž vážiaci 85 kg asi osem hodín. Zatiaľ čo žena vážiaca 60 kg potrebuje na odbúranie alkoholu len z dvoch veľkých pív približne deväť hodín. Keď sadáme za volant, je preto dôležité pozrieť si tieto množstvá a orientačné časy aj niekoľko hodín potom, čo sme pili alkohol,“ upozorňuje Milan Troška, vedúci oddelenia bezpečnosti cestnej premávky (BECEP) Ministerstva dopravy a výstavby SR.

 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky