Grilovacia sezóna je späť! Vyskúšajte tohtoročné recepty, ktoré vás oslnia


Foto: Grilovacia sezóna je späť! Vyskúšajte tohtoročné recepty, ktoré vás oslnia Foto: Unsplash

So západom slnka a teplejšími večermi prichádza chuť na dobré grilovanie s rodinou alebo priateľmi. Konečne môžete odzimovať svoje záhradné krby a začať kúzliť nad ohňom. Chcete tento rok prekvapiť niečím výnimočným a naservírovať jedlá ako od MasterChefa? Máme pre vás niekoľko tipov!

Začnite s marinádou

Tajomstvom každej grilovanej pochúťky je marináda. Ak chcete naozaj zabodovať, musíte začať s prípravou už deň vopred. Ale nebojte sa, nie je to nič zložité. Grilované jedlo jednoducho naložte do domácej marinády, aby chytilo tú správnu chuť. Mäso v nej môžete nechať cez noc, zatiaľ čo zelenine a vegánskym produktom stačí niekoľko hodín. Čo potrebujete na chutnú marinádu?

  • Olej je základom každej marinády. Na grilovanie sú vhodné oleje s vysokým bodom zadymenia, napríklad repkový, ryžový a iné rastlinné oleje. Vyhnite sa však olivovému oleju; ten si nechajte na dochutenie zeleninového šalátu.
  • Korenie je alfou a omegou marinády a hlavným dochucovadlom. Na dosiahnutie výraznejšej chuti použite čerstvé bylinky. Najobľúbenejšie sú rozmarín, tymian, estragón, majorán, bazalka, koriander alebo petržlen, šalvia a čili. Prípadne môžete siahnuť po vopred pripravených sušených zmesiach.
  • Ostatné prísady si vyberte podľa chuti. Do marinády môžete pridať napríklad cesnak, cibuľu, horčicu, kečup, sójovú alebo worcestrovú omáčku, soľ, korenie alebo citrónovú šťavu. A čokoľvek iné, čo máte radi, napríklad pivo alebo víno.
  • Tekutý dym dodá pokrmu dymovú chuť a môže byť rozdielovou zložkou, ktorá z pokrmu urobí majstrovské dielo. Stačí pár kvapiek a môžete začať.

Neopozerané recepty, ktoré stoja za to

Ak chcete spestriť tohtoročnú grilovaciu sezónu, vyskúšajte netradičné recepty, po ktorých sa na vašom stole zapráši.

  • Predjedlo: Grilovaná mrkva s ricottou a pekanovými orechmi

Mrkvu varte asi 3 minúty, medzitým v miske zmiešajte olej, rascu, štipku hnedého cukru, chilli a cesnak. Ešte horúcu mrkvu vložte do vzniknutej marinády a nechajte ju v nej niekoľko hodín. Na záhradnom grile mrkvu grilujte z oboch strán do mäkka, čo trvá približne 15 až 20 minút. Grilovanú zeleninu naaranžujte na tanier, pridajte ricottu, nasekané pekanové orechy, jarnú cibuľku a koriander. Pokvapkajte olivovým olejom, podľa potreby osoľte a okoreňte a podávajte horúce.

  • Hlavné jedlo pre mäsožravcov: Grilované kuracie mäso s broskyňami a balzamikom

Deň vopred si marinujte kuracie prsia alebo stehenné filety. Na marinádu budete potrebovať citrónovú šťavu, balzamikový ocot, horčicu, kajenské korenie a tri lyžice oleja. Na ohni mäso opečte z oboch strán do chrumkava. Na posledné 3 minúty rozložte na gril rozpolené broskyne bez kôstok a tiež ich opečte. Podávajte pokvapkané krémovým balzamikom a ozdobené čerstvou bazalkou.

  • Hlavné jedlo pre vegetariánov: Grilovaný karfiol s polevou

Hlavu karfiolu rozrežte na polovicu, odstráňte listy a nakrájajte ju na plátky hrubé asi dva centimetre, aby ste získali čo najväčšie “steaky”. Hojne ich z oboch strán osoľte a potrite marinádou z oleja, granulovaného cesnaku, mletej papriky a korenia. Grilujte asi 8 minút z každej strany, kým nechytia farbu. Každý plátok posypte strúhaným syrom (odporúčame silný čedar), pažítkou a pokvapkajte farmárskym dresingom.

  • Dezert: Exotické grilované banány

V miske zmiešajte javorový sirup, rum, škoricu, zázvor a muškátový oriešok. Banány v šupke pozdĺžne rozpoľte a potrite sladkou zmesou. Opekajte z každej strany asi 4 minúty dozlatista. Ogrilované banány vyškrabte lyžicou a podávajte s vanilkovou zmrzlinou posypanou pekanovými orechmi.

Recept na poslednú chvíľu, keď vás prepadnú neohlásení hostia

Zazvoní vám pri dverách nečakaná, ale vítaná návšteva a vy ich potrebujete rýchlo niečo pohostiť? Klobásky ešte nikdy nesklamali a v pivnom kabátiku budú prekvapivou pochúťkou.

Grilované klobásy pripravené v pivnom kúpeli

Klobásky ugrilujte z oboch strán a v pekáči vedľa opečte nakrájanú cibuľu a červenú papriku, ktoré následne zalejte pivom. Do ochuteného pivného kúpeľa pridajte grilované klobásy a varte ich asi 15 minút, kým sa tekutina nevyvarí. Klobásky so zeleninou podávajte v nakrájanej bagete alebo žemli potretej horčicou.



Zdroj: Inzercia/PR článok