Kauza tragického výbuchu v Novákoch nie je ani po 16 rokoch uzavretá. Súdne pojednávanie bolo odročené


Foto: Kauza tragického výbuchu v Novákoch nie je ani po 16 rokoch uzavretá. Súdne pojednávanie bolo odročené
Galéria: 7 fotiek
Foto: Marián Michalko

Krajskému súdu v Trenčíne sa ani po šestnástich rokoch nepodarilo uzavrieť kauzu tragického výbuchu v Novákoch z roku 2007. Napriek tomu, že na avizované súdne pojednávanie sa dostavila nielen dvojica zo štyroch obžalovaných, ako aj niektorí poškodení, muselo byť pojednávanie odročené. Necelých 50 minút pred začiatkom pojednávania sa kvôli náhlemu ochoreniu ospravedlnil jeden z členov senátu.

“Je to dlhá doba, každý v pojednávacej miestnosti vyjadril záujem na ukončení tejto veci. Je len smolou, že pre neprítomnosť jedného z členov senátu sa dnešné pojednávanie neuskutočnilo,” prezradil po skončení pojednávania prokurátor.

Ten zároveň ozrejmil, že obžalovaných neviní obžaloba z toho, že spôsobili tento výbuch, ale svojou nečinnosťou a nadmerným prekračovaním a naskladňovaním materiálu spôsobili, že k výbuchu došlo.

K výbuchu došlo 2. marca 2007  okolo pol druhej popoludní v delaboračnom sklade Vojenského opravárenského podniku. V dôsledku explózie zahynulo osem ľudí, desiatky ľudí bolo zranených. Nováky sa ešte nestihli spamätať z banského nešťastia z novembra 2006 a mestom v priebehu pol roka otriasla už druhá mimoriadne tragická udalosť.

O štyri mesiace neskôr, 4.júla 2007 začala polícia stíhať za prečin všeobecného ohrozenia všetkých piatich členov bývalého vedenia Vojenského opravárenského podniku Nováky. Obvineniu čelili bývalý generálny riaditeľ, ekonomicko-obchodný riaditeľ, technický riaditeľ, výrobný riaditeľ a bezpečnostný technik.



6.júla 2007 Krajská prokuratúra v Trenčíne v súvislosti s výbuchom munície v delaboračnej hale VOP Nováky obvinila piatich ľudí. 25. januára 2010  bola podaná na Okresný súd v Prievidzi obžaloba na päticu vedúcich pracovníkov a 28. marca 2012 sa čítaním obžaloby začalo súdne pojednávanie.

Prievidzský Okresný súd v septembri 2019 uznal dvoch zo štyroch vtedajších manažérov vinných z prečinu všeobecného ohrozenia. Bývalý generálny riaditeľ podniku bol odsúdený  na trest odňatia slobody v trvaní 36 mesiacov s podmienečným odkladom na 60 mesiacov. Bývalému výrobnému riaditeľovi  bol uložený trest odňatia slobody na 36 mesiacov s podmienečným odkladom na 54 mesiacov. 


Dvojici odsúdených vedúcich pracovníkov bola zároveň uložená povinnosť ospravedlniť sa listom poškodeným a dostali niekoľkomesačný zákaz výkonu vedúcej funkcie. 

Rozsudky neboli ale právoplatné, nepozdávali sa prokurátorovi a tak spis putoval na Krajský súd v Trenčíne. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu