Draškovičov kaštieľ v Čachticiach budúci rok otvorí svoje brány. Takto to tam dnes vyzerá


Foto: Draškovičov kaštieľ v Čachticiach budúci rok otvorí svoje brány. Takto to tam dnes vyzerá
Galéria: 9 fotiek
Foto: archív Trenčianske múzeum

V Draškovičovom kaštieli v Čachticiach stavebný ruch neutícha. Práve naopak. Práce na revitalizácii historického objektu napredujú a v budúcom roku ho čaká slávnostné znovuotvorenie. „Znovuotvorenie kaštieľa je plánované v prvej polovicu roku 2024,“ avizovalo Trenčianske múzeum na svojich stránkach.

V rámci rekonštrukcie boli podľa vyjadrenia múzea doposiaľ kompletne zrekonštruované podlahy, omietky, rozvody inžinierskych sietí, zrealizovalo sa stuženie budovy a kompletná výmena okien, v rámci pivničných priestorov bolo inštalované nové podlahové kúrenie a obvodové múry boli ošetrené proti vlhkosti.



Po dokončení prác bude kaštieľ slúžiť nielen ako miesto prezentácie histórie, ale aj miesto poskytovania služieb na úrovni 21. storočia. „V novo zrekonštruovaných priestoroch kaštieľa bude návštevníkom poskytnutá možnosť oddychu a občerstvenia v novozriadenej kaviarni, budú môcť využiť služby turisticko – informačného centra, vytvoria a rozšíria sa podmienky na tvorbu nových expozícií, zriadi sa kultúrno-kreatívne centrum,“ ozrejmilo múzeum.

Riaditeľ Trenčianskeho múzea v Trenčíne Peter Martinisko dodal, že expozície bude zamerané na Alžbetu Báthoryovú, vinárstvo v Čachticiach, spolok Tatrín či dobové bývanie v kaštieľoch. „Časť priestorov chceme využiť na múzejnú pedagogiku, prednášky, svadby či spoločenské udalosti,“ doplnil P. Martinisko.

Súčasťou rekonštrukcie bude aj úprava záhrady. Obnova vrátane nových expozícií a zriadenia kaviarne bude stáť približne 2,8 milióna eur.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu