VIDEO: Trenčianska župa má problém. Žaluje ju mladá, úspešná cyklistka


Foto: VIDEO: Trenčianska župa má problém. Žaluje ju mladá, úspešná cyklistka
Galéria: 14 fotiek
Foto: mm/archív KT

Na čele trenčianskej župy stojí vášnivý cyklista. Cyklotrasy v nej rastú ako huby po daždi, kvôli rozbitému bicyklu sa však Trenčiansky samosprávny kraj ocitol na súde. Župu žaluje mladá, úspešná profesionálna cyklistka Kristína Tichá. Tá počas tréningu ešte v roku 2020 pred Veľkou nocou vletela do neoznačenej jamy na ceste v Považskej Bystrici a zničila si bicykel za tisíce eur. Od župy teraz pýta ako náhradu škody viac ako 4000 eur.

Štvorici cyklistov do cieľa zostávalo necelých 5 kilometrov. Tam však už na bicykloch nedorazili. „Stalo sa to ku koncu tréningu. Okolo kanála bola vyfrézovaná cesta, čiže tam bola jama a ja som do nej vbehla, nevidela som ju,“ opísala Kristína.


Ako mladá cyklistka zdôraznila, vyfrézovaná jama nebola nijako označená. „Prvý cyklista si to všimol až na poslednú chvíľu a my ostatní  sme nestihli nijako zareagovať. Bežne jazdíme za sebou kvôli bezpečnosti. Cez cyklistu predo mnou som túto jamu nevidela, on ju stihol obísť, ale ja som žiaľ do nej vletela,“ doplnila talentovaná športovkyňa s tým, že aj cyklista po nej do jamy vletel.



18-ročná cyklistka prezradila, že nasledoval bolestivý pád. Kým ona skončila iba s odreninami, jej bicykel zostal nepoužiteľný. „Vyhodilo ma to z tej jamy, spadla som a bicykel zostal v strede cesty. Mala som defekt na oboch kolesách, poškodil sa rám bicykla, praskla prilba, zničila som cyklistickú topánku, pokazila sa radiaca páka aj prehadzovačka, galusky, plášte, kolesá, sedlo bicykla. Zlomila som aj okuliare, zničila cyklistické nohavice,“ doplnila Kristína.


Ako prezradil jej otec Miloš Taraba, bicykel, aký mala jeho dcéra, je v plnej výbave. „Na pretekoch sa jazdí aj rýchlosťou 80 kilometrov za hodinu, tam tá výbava musí byť na najvyššej úrovni, pretože pri takejto rýchlosti už ide o život,“ doplnil M. Taraba. Aj on vletel do neoznačenej jamy a vyfučali mu obe kolesá.

Podľa slov mladej športovkyne, ktorá úspešne reprezentuje Slovensko v cyklistike nielen doma ale aj v zahraničí, je na Slovensku veľa rozbitých ciest a keďže cyklisti, ako je aj ona musia veľa trénovať, sa cestám nedá úplne vyhnúť. Na záver prezradila, že po tomto incidente na cyklistiku nezanevrela a bude sa jej venovať naďalej. Verí však, že rovnako zodpovedne sa k tomu postaví aj správca komunikácie, kde sa nehoda stala, ktorým je Trenčiansky samosprávny kraj. Verdikt súdu by mal byť známy už v septembri, nakedy bolo pondelkové pojednávanie odročené.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu